Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanka Jelena Babić u humanoj misiji 3D iscrtavanja bradavica: „Kada kod žena vidim osmijeh na licu, znam da sam uspjela“

Preuzmite sliku

Humanost ne znači imati lijepe misli. Humanost znači djelovati. I to ne bilo kako. Humano djelovati znači pomagati drugima bez obzira na različitosti.

Kada se govori o rekonstrukciji dojke, kojoj uvijek prethodi veoma teška bolest. Nakon završenog liječenja, koje podrazumeva mastektomiju, zračnu i hemoterapiju, pa sve do operativnog zahvata, u kome se rekonstruiše dojka, pacijentkinje pate od depresivnih i neurotičnih epizoda.

Rekonstrukcijom se nadomešćuje dojka odstranjena prilikom mastektomije. Hirurg rekonstruiše oblik, veličinu i osnovne konture dojke, a krajnji cilj je postizanje maksimalne sličnosti sa neoperisanom dojkom.

 • Tetoviranje/iscrtavanje bradavice i areole predstavlja dobro uspostavljen korak u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji kod žena koje su imale rak. Međutim, plastični hirurzi tehniku umjetničkog tetoviranja/iscrtavanja umnogome mogu da nauče od profesionalnih tattoo majstora ili šminkera, koji svojim umijećem nastoje učiniti da krajnji ishod izgleda što realističnije.

  Tuzlanka Jelena Babić, na nesvakidašnji način pomaže ženama kojima je pomoć potrebna kako bi se nakon životnih nedaća ponovo osjećale sigurne i jake, pune samopouzdanja i sretne.

  Još u Srednjoj školi Jelena je pokazivala zanimanje za umjetnost crtanja, iscrtavanja i nailarta.

  – Još u školi sam se bavila nailartom crtala bi drugaricama šare po noktima što je tada bilo vrlo zanimljivo i novo u našem gradu. Nekoliko godina kasnije, tačnije 2013. godine završila sam i školu „Phibrows academy“ kod mentora Branka Babića u Beogradu čiji sam Royal artist.

 • Nakon dugogodišnjeg usavršavanja i lijepih preporuka Jelena je 2017. godine pronašla angažman na afričkom kontinentu:

  – Privremeni odlazak iz BiH i rad vani je izuzetno bogato iskustvo obzirom da sam zaokružila svoje zanimanje edukacijom u svim oblastima trajne šminke i brojnih novih tehnika.

  Kako ste došli na ideju za 3D iscrtavanjem bradavica?

  – Iscrtavanje bradavica sam naučila iz želje da sa medicinskom micropigmentacijom areole zaokružim svoju ponudu u ovoj industriji.  Micropigmentacija areole je u biti 3D iscrtavanje bradavice ženama koje su oštećene u tom pogledu prilikom bolesti, kaže jelena i pojašnjava kako je došlo do toga da joj žene poklanjaju puno povjerenje:

  – Zajednička prijateljica me preproručila našem uvaženom hirurgu Doc. dr. Mufidu Burgiću koji mi sa zadovoljstvom šalje svoje pacijentice nakon Mastektomije, doktor rekonstruiše bradavicu te nakon potpunog izliječenja pacijentice su spremne za završni tretman iscrtavanja areole, za Tuzlanski.ba kaže Jelena Babić.

 • Kakve su reakcije?

  Reakcije su u većini slučajeva emotivne, ali kada na kraju vidim osmijeh na njihovom licu, znam da sam uspjela

  Kada su u pitanju eventualne štetne posljedice tretmana Jelena navodi:

  – Postoji mogućnost samo ukoliko se ne vodi pravila higijena u postretmanskom toku koji traje 7 dana i mogu biti izražene u vidu male infekcije. Obzirom da su naše žene u većini slučajeva savjesne, loših slučajeva nije bilo. Pored navedene male mogućnosti, drugih štetnih efekata nema, zaključuje Jelena.

  Sve Jelenine estestske radove možete pogledati na zvaničnom instagram profilu(Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje