Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlak koji je zadužio svoj grad: Prije 50 godina autom išao na hadž (FOTO)

tuzlak hadz
Preuzmite sliku

Sveta dužnost muslimana jeste otići barem jednom za života u Mekku i obaviti hadž. Danas to i nije toliko komplikovano zahvaljujući napretku automobilske i avionske industrije, ali prije pedest godina to je bio pravi poduhvat. Tuzlak Midhat Husejnefendić bio je prvi čovjek s područja Jugoslavije koji je automobilom otišao na hadž.

tuzlak hadz

Midhat je bio prvi gradski taksista poslije Drugog svjetskog rata. Radio je za tuzlansku agenciju “Putnik”. Vozio je Mercedesovo vozilo i 1961. godine odlučio je upustiti se u avanturu i obaviti svetu dužnost – vozilom otputovati do Mekke.

On je tada s još trojicom Tuzlaka sjeo u automobil i krenuo put Mekke. Ispratile su ga stotine sugrađana koji su mu se divili, dok je porodica strahovala da li će uspjeti i da li će se vratiti.

Put od Tuzle je vodio preko Bugarske, Turske, Sirije, Jordana, Iraka do Saudijske Arabije. U to vrijeme nisu bili izgrađeni putevi preko pustinja niti je bilo sistema navigacije koji bi usmjeravao kako doći do željene destiancije. Midhat je uz sebe imao kompas koji mu je pokazivao kojim smjerom treba ići. Točkovi su zapinjali u pijesku pa su noći provodili pod vedrim nebom spavajući na dekama koje su ponijeli sa sobom.

Putovanje je trajalo dva mjeseca, ali Midhat je uspio doći u Mekku i obaviti svetu dužnost. Kada se vratio dočekan je s velikom radošću. No, Tuzlak se nije zaustavio na tome. Po povratku, odlučio je kupiti tri kombija kako bi idući put moglo ići više njegovih sugrađana na hadž. To je i uradio, te je idući put s njim otišlo 18 Tuzlaka.

Midhata svi pamte kao gradsku ikonu. Osim što je bio prvi taksista, otvorio je prvu autopraonicu u Tuzli, te donio prvi tranzistor u ovaj grad. Bavio se padobranstvom, auto-moto sportom, radioamaterstvom i drugim stvarima.

Umro je 4. decembra prošle godine.{igallery id=”1980” cid=”152” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”20”}

Tuzlanski.ba / Klix.ba (Fotografije čitatelja)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: