Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlaci traže od Imamovića da ispuni dato obećenje po pitanju Gradske ulice (VIDEO)

Preuzmite sliku

Građani Gradske ulice u Tuzli danas na više adresa rukovodstvima u Gradskoj upravi uputili pismo u kojem traže da Gradske vlasti da izvrše obnovu njihove apuštene i devastirane ulice.

Poštovani gradonačelniče i rukovodstvo Tuzle,

Mi stanovnici i zaposlenici u Gradskoj ulici u centru Tuzle Vam se obraćamo sa zahtjevom da hitno preduzmete mjere za obnovu Gradske ulice kako bi se spriječilo njeno daljnje propadanje. Gradska ulica je najstarija gradska ulica koja odlukom Gradskih vlasti spada u “posebno vrijedna područja kulturno-historijskog naslijeđa za područje Grada Tuzla”.

U stvarnosti, Gradska ulica je transformisana od jednog od najljepših u najzapušteniji dio starog gradskog jezgra. Prije godinu dana Gradske vlasti Tuzle su se obavezale obnoviti Gradsku ulicu—što do danas, nažalost, nije učinjeno. Uklanjanje ruševina napuštene zgrade opštine je bio pozitivan pomak u obnovi ulice, ali je nakon toga sve stalo. Na sastanku održanom na današnji dan prije godinu dana gradonačelnik Imamović je rekao:

  • da će Gradske vlasti obnoviti “kompletan parter sa svom potrebnom infastrukturom čitave Gradske ulice”;
  • da su sredstva za obnovu Gradske ulice predvi|ena u prijedlogu budžeta;
  • te se trebalo krenuti “odmah u realizaciju nakon usvajanja budžeta”.

Danas, godinu dana kasnije, mi i mnogi drugi, uključujući hiljade posjetilaca stranice Gradska ulica na društvenim mrežama, čekamo da Gradske vlasti obnove Gradsku ulicu. Krajnje je vrijeme da se Gradska ulica obnovi i postane normalna gradska ulica što je nekad i bila.

Unaprijed se zahvaljujemo na Vašem razumjevanju i sa nestrpljenjem čekamo Vaš odgovor i konkretne korake u cilju ispunjenja zahtjeva ljudi koji vole svoju ulicu i svoj grad. S poštovanjem, Stanovnici i zaposlenici Gradske ulice u Tuzli, navodi se u pismu stanovnika Gradske ulice koje je upućeno nadležim u Gradskoj upravi Tuzla.

Kao dodatak ovom pismu u prilogu je i transkript dijela televizijskog izvještaja RTV 7 Tuzla pod nazivom “Mještani Gradske ulice u Gradskoj upravi” od 22. decembra 2014. godine.

Novinar: Prema odluci Gradskog vijeća Tuzla o provođenju prostornog plana Grada za period 2010-2030-ta, Gradska ulica je ubrojana u posebno vrijedno područje kulturno-historiskog nasljeđa. Imajući u vidu da teze zajedničkom cilju sastanak je prošao bez ikakvih problema. Inače, iniciran je od strane stanovnika, zaposlenika i vlasnka poslovnih prostora u Gradskoj ulici u Tuzli, koji su u pismu upućenom
gradonačelniku istakli da je krajnje vrijeme da se počne sa rekonstrukcijom Gradske ili Zanatske ulice u starom gradskom jezgru kako bi se oživio i ovaj dio grada. Prema riječima gradonačelnika Imamovića odmah će se krenuti sa rekonstrukcijom.

Jasmin Imamović: U sklopu rekonstrukcije Gradske ulice mi ćemo morati ukloniti neke objekte koje nije moguće obnoviti jer su im uništeni temelji, a to je objekat stare općine i objekat stare pošte. Naravno da će to biti placevi na kojima ćemo graditi objekte kada nađemo suinvestitore, a do tada ćemo obnoviti, dakle, kompletan parter sa svom potrebnom infastrukturom čitave Gradske ulice. Imati na ulazu iz pravca Slatine jedan mali trg, jednu pjacetu, svojevrsnu, veoma lijepu – vidjeli ste u projektu – zapadnu kapiju u istorisku jezgru grada, a dobra je vijest da je Islamska zajednica odlučila što prije obnoviti kulturno istorijski spomenik Behram-begovu džamiju, Šarenu džamiju, i mislim da će to biti prava ljepotica, jedna od najljepših džamija na Balkanu. Kada bude onakva kakva je nekada bila.

U prijedlogu budžeta jeste ovo o čemu sam govorio i o čemu smo danas razgovarali. Idemo odmah u realizaciju nakon usvajanja budžeta. Raspisat ćemo tender, pa nakon toga kada dobijemo pobjednika i sklopimo ugovor onda ću ja znati tačan rok završetka radova. Naravno u rok se ne računaju kad potpišete s nekim ugovor, s nekim pobjednikom u rok se ne računaju kišni dani, tako da ja ne volim govoriti tačne rokove. Ja bih volio da to bude što prije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje