Petak, 22. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzlaci odali počast žrtvama genocida u Srebrenici: Zlo koje se ne smije ponoviti (FOTO)

Građani Tuzle danas su se okupili na Trgu slobode i Trgu žrtava genocida u Srebrenici kako bi obilježili 23. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Tokom okupljanja, održan je historijski čas, a pročitana su i imena žrtava koje će nakon današnje dženaze-namaza naći svoj smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima. Također, poručeno je da se zlo i genocid ne smiju nikada i nikome ponoviti.

-Srebrenica je nešto nas zauvijek mora opominjati, nešto što moramo pamtiti i ne smijemo zaboraviti šta se desilo 1995. godine, kada su ubijana braća, očevi i muževi. Svi smo mi na direktan ili indirektan način povezani sa Srebrenicom jer imamo nekog u rodbini ili nekog prijatelja, komšiju, poznanika kojem je neko ubijen u genocidu-naveo je Džanan Kušljugić, jedan od učesnika današnjeg mirnog protesta.

Inače, svakog 11. dana u mjesecu u centru Tuzle okupljaju se preživjele majke, supruge i sestre iz Srebrenice i podsjećaju na svoje rane koje nikada ne mogu zacijeliti. Te su rane pred očima likvidirani sinovi, mučeni očevi, prebijana braća, silovane sestre, supruge i majke… Članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ sa svakog ovakvog protesta šalju poruke da se mora ubrzati proces identifikacija žrtava, jer brojne su majke preminule, a nisu dočekale da na mezaru svog djeteta prouče Fatihu. Također, one godinama unazad direktno upiru prstom u krivce i neljude koji su učestvovali u genocidu, a danas se slobodno kreću ulicama Srebrenice, Vlasenice, Zvornika, Bratunca ili drugih gradova. (A. S. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,