Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzlaci na ultra trail trci u Turskoj: Edin Hurić istrčao 119 kilometara za skoro 23 sata (FOTO)

Salomon Kapadokija Ultra-Trail Turska je ultra trail trka koji se održava duž brda i dolina jedinstvenog regiona Kapadokije, svjetske baštine UNESCO-a.

Dužina trke iznosi 119 kilometara sa varijacijom nadmorske visine od 3.730 metara.

Trka se održala proteklog vikenda, tačnije 20. oktobra sa početkom u 7:00 sati u centru Urgupa. Svi učesnici trke su morali trku završiti do 24 sata sa kompletnom opremom koja je neophodna kako bi se osigurala sigurnost njihovog trčanja za moguće vremenske uslove.

Na gore navedenoj trci učešće su uzeli i troje trkača iz ARK “Rekreativci” Tuzla, te su kao jedini iz čitave Bosne i Hercegovine završili izuzetno zahtjevne trke i na taj način predstavili grad Tuzlu i BiH.

Edin Hurić je završio trku na 119 kilometara sa ukupnim vremenom 22 sata, 50 minuta i 30 sekundi, dvoje članova “Rekreativci” iz Tuzle Vedrana Ajanović i Adnan Hadžić su završili trke na 38 kilometara.

Osim toga što svake godine kao članovi Organizacionog odbora Edin Hurić i Vedrana Ajanović organizuju i jedini u BiH Tuzlanski noćni polumaraton, koji se održava u mjesecu julu, prijavljuju se, učestvuju i što je najbitnije završavaju ovako zahtjevne trkačke projekte.

Na trku su se mogle prijaviti sve osobe starije od 18 godine, koje posjeduju važeće ljekarsko odobrenje koje time ukazuje da prijavljena osoba može učestvovati na trkama na daljinu pod određenim vremenskim uslovima. Svi učesnici trke moraju imati adekvatnu atletsku opremu i imati odgovorajuću odjeću za varijabilne uslove i temperaturne razlike.

Većina trke Salomon Kapadokija ultra – trail je na traking stazama i kamenoj zemlji sa gustom vegetacijom u određenim dijelovima te su učesnicima morali imati iskustvo u radu na takvom terenu.

Već duži vremenski period naš sugrađanin Edin Hurić učestvuje na ovakvim trkama, koje zahtjevaju fokusiranost i koncentraciju te posebnu pripremu kako fizičku tako i psihičku, obzirom da se radi o dužinskim trkama.

Trkači koji završavaju sportsku atkivnost ultra trail pomjeraju granice vlastitog truda, dobijaju osjećaj slobode jer postaju svjesni svoje neovisnosti i sreće koju postižu vlastitim izbora, a za koji je potreban samo vlastiti trud. Time rezultati Tuzlaka dobivaju na još većem značaju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje