Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlaci koji u našem gradu ne poznaju granice niti ograničenja! (FOTO)

zaglavlje-momci
Preuzmite sliku

\”Kada su u pitanju mjesta i lokacije za skakanje i sve što uz to ide vjerujte da nemamo ograničenja, jer nama je apsolutno sve izazov.\”

\"zaglavlje-momci\"Da li ste nekada čuli za free-run ili parkour!?

Naime, radi se o ekstremnim sportovima koji su slabo zastupljeni na našem području i ne pridaje im se puno pažnje. Parkour je vještina kretanja kroz okolinu, savladavanje prepreka u što bržem i efikasnijem roku koristeći samo dva pomagala: Tijelo i um. U parkour-u je naglasak na učinkovitosti. S druge strane imamo vještinu zvanu \”free running\” gdje estetika, ljepota i tečno izvođenje poteza igraju veliku ulogu. Free-run je mješavina parkour-a i raznih elemenata koji potiču iz gimnastike i tricking-a.

Nakon kratkog uvoda, predstavljamo vam i tuzlake koji doslovno ne poznaju granice u našem gradu!

Dok neki sportovi u Tuzli doživljavaju izuzetno težak period i nalaze se na samrti, drugi se pak rađaju i snagu crpe iz čistog entuzijazma i ljubavi. Tuzla ima svoje predstavnike i u ovoj vrsti sporta, možda ste ih čak nekada i vidjeli u nekom dijelu grada kako skaču i izvode razne vratolomije.

To je neformalna grupa momaka koja se naziva \”Sky Freerun Parkour Tuzla\”. Grupa trenutno broji sedam članova, a oni su: Sanjin Kuduzović , Boris Nujić, Tihomir Jokić, Dino Pandur, Nedžad Altumbabić, Edin Bašić, Edin Mulasalihović. Ovi momci se bave sportom koji je jako naporan, pun adrenalina i potrebno je izuzetno mnogo treniranja kako ne bi došlo do povreda.

\"momci6\"

Pitali smo Sanjina, jednog od članova skupine, da nam u par riječi objasni njihov pogled na ovaj za naše prostore zanimljiv i zaista neobičan sport:

– „Free running i parkour su odlični sportovi za razvijanje tjelesne sposobnosti, kondicije i daje dodatnu dozu adrenalina. Također se lijepo družimo obilazimo razna mjesta kako bi našli neko mjesto za izvođenje nekih od poteza. Kada su u pitanju mjesta i lokacije za skakanje i sve što uz to ide vjerujte da nemamo ograničenja, jer nama je apsolutno sve izazov. Izazov su nam i lokacije na kojima se neko nebi usudio ni prošetati ali i jednostavna klupa u parku nama nudi mnogo prilika da uradimo neki potez.\”

Gledajući fotografije i video zapise, zanimale su nas eventualne povrede uzrokovane izvođenjem raznih egzibicija:

– „Ukoliko se želite ovim baviti onda povrede morate uračunati u ovaj sport, mada ljudi često vole pretjerivati sa tim da su ovi sportovi previše riskantni. Mi na to gledamo drugačije, naš hobi može biti riskantan samo onoliko koliko mi to dozvolimo. Da pojasnim, npr. Ako nismo 100% sigurni da neki potez možemo izvesti odustajemo od njega te ga vježbamo u sigurnijem okruženju kao što je kod nas slučaj u gimnastičkoj sali FTOS-a(Fakultet Tjelesnog Odgoja i Sporta)\” rekao nam je Sanjin.

\"momci10\"

Pomozimo našim mladim tuzlacima da trud pretvore u nagradu!

U toku je Red Bull remake takmičenje, svaki posjetilac stranice može glasati za svog favorita. Remake koji sakupi najviše on-line glasova osvaja Nagradu publike. Žiri od pet članova sastavljen od filmskih gurua odlučit će o ostalim nagradama i one će biti uručene na ceremoniji sličnoj dodjeli Oscara, sredinom Juna 2012.

Stoga dragi naši sugrađani, čitatelji i prijatelji ukoliko vam se sviđa sve ono što ovi mladi momci rade, pomozite im da svoj trud i ogromne količine znoja i rada krunišu nagradom publike.

Sve što treba da uradite jeste, da se registrujete na OVOM linku i da glasate za OVAJ VIDEO. Pored toga što video zapis sadrži nekoliko riskantnih poteza, momci su pokazali i zavidan glumački ali i režiserski talenat, stoga dajte im svoj glas i dorinesimo njihovoj pobjedi!

Fotogalerija jednog od treninga i demonstracije svih vještina pod vedrim nebom:

{igallery id=\”5265\” cid=\”42\” pid=\”1\” type=\”classic\” children=\”1\” showmenu=\”1\” tags=\”\” limit=\”15\”}

N.K – Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: