Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Zmija od dva metra snimljena u blizini BCC-a

Preuzmite sliku

Čitatelj portala Tuzlanski.ba ustupio nam je snimak zmije koja je danas uočena u neposrednoj blizini BCC-a u Tuzli odnosno blizu željezničke pruge.

Kako navodi naš čitatelj zmija je bila dužine oko dva metra i prema njegovim procjenama najvjerovatnije u pitanju je smuk najveća bosanskohercegovačka zmija koja može narasti i preko dva metra.

Smuk spada u neotrovne zmije. Boja tijela mu je jednolična, sivkastosmeđa bez jasnih šara. Nalazimo ga po livadama i šumskim proplancima do 1500 m ali se može naći i u naseljenim mjestima.

Kao i svakog proljeća zmije izlaze iz svojih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom te je naravno, mogućnost susreta zmije i čovjeka veća.

Načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla Lejla Kuluglija Memišević, specijalistica urgentne medicine za Tuzlanski.ba kaže da do danas nije bilo pacijenta koji su tražili pomoć zbog ugriza zmije.

“Na svu sreću do danas nijesmo imali pacijenata koji su tražili našu pomoć zbog ugriza zmije. Međutim, za razliku od prethodne godine sada imamo serum koji je nabavljen zahvaljujući Institutu Torlak iz Beograda. Serum koji imamo je za ugrize zmija otrovnica šarke i poskoka. Međutim, savjetujem građanima da vode računa gdje se kreću i na kakva mjesta zalaze jer zime vole i polusjenovite prostore i visoku travu” – kazala je Lejla Kuluglija Memišević.

Što napraviti u slučaju susreta sa zmijom?

“U slučaju ugriza zmije na mjesto ujeda ne treba ništa stavljati osim neke čiste maramice ili eventulano staviti na ranu sterilnu gazu. Veoma je važno da se dio tijela gdje se dogodio ugriz imobiliše odnosno taj ekstremitet staviti u stanje mirovanja i što prije krenuti ljekaru” – savjetuje Kuluglija Memišević.

Nа nаšеm pоdručјu živi nеkоlikо vrstа zmiја, od čеgа su tri оtrоvnicе: šаrkа ili riđоvkа, bаlkаnski šаrgаn i pоskоk. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,