Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Vježba zbrinjavanja unesrećenih u slučaju avionske nesreće

Preuzmite sliku

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla održana je pokazna vježba zbrinjavanja unesrećenih u slučaju avionske nesreće. 

Zvuk sirene na simboličan način označio je početak pružanja pomoći, prikazan prilikom vježbe avionske nesreće na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Vrisak i pozivi u pomoć povrijeđenih putnika, Airbusa 320, na vjerodostojan način su prikazali volonteri Crvenog križa. Hitra reakcija vatrogasaca u osiguranju prilaza mjestu nezgode, omogućila je pristup ekipama hitne medicinske pomoći. Uslijedilo je izvlačenje povrijeđenih.

Ova vježba je obuhvatala zbrinjavanje 42 putnika i šest članova posade aviona. Čelnici Aerodroma, Direkcije za civilnu avijaciju, Vlade kantona, Civilne zaštite u čijoj saradnji je vježba organizovana, posmatrali su pružanje pomoći u slučaju 20 teško povrijeđenih, simuliranih povreda glave, otvorenih prijeloma, teških opekotina, kao i u slučaju lakših povreda, te stanja šoka.

Međunarodni aerodrom Tuzla svake godine izvodi ovakvu vježbu, dok se ovakva organizuje svakih pet godina u saradnji sa Civilnom zaštitom TK, a u kojoj učestvuju, uz 28 aerodromskih i vatrogasci iz Živinica, Kalesije, Tuzle, uz ekipe službi hitne medicinske pomoći i Crvenog križa.

Inače, vlastitu vatrogasnu službu, na Međunarodnom aerodromu Tuzla organizovana je i služba hitne medicinske pomoći, odnosno osam ljekara koji su u slučaju bilo kakve potrebe spremni ptužiti medicisnku pomoć. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,