Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Više od 200 operacija infarkta miokarda godišnje, pacijenti dolaze iz cijele regije (VIDEO)

Posljednje četiri godine uradili su gotovo hiljadu operacija akutnog infarkta miokarda. Klinika za kardiovaskularne bolesti u Tuzli, na čelu s doktorom Elmirom Jahićem, godišnje napravi i oko 200 zahvata ugradnje stenta prema najmodernijim metodama. To ih čini jedinstvenim na ovim prostorima, a pacijenti dolaze iz cijele regije.

“Mi smo centar koji već četvrtu godinu zaredom po sistemu 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici tretiramo na najsavremeniji način tretiramo akutni infarkt miokarda. Ono po čemu smo posebno prepoznatljivi posljednje dvije, tri godine je tzv. Endovaskularni tretman periferne arterijske bolesti” – kazao je za Al Jazeera Balkans Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla.

Pacijenti obično ukoliko bolest napreduje osjete bolove prilikom hodanja već nakon stotinjak metara i kao posljedica suženja ili začepljenja krvnih sudova može doći do gangrene što u konačnici znači amputacija donjeg ekstremiteta.

“Pružajući ove usluge u značajnoj mjeri poboljšavamo ishod liječenja i smanjujemo neželjeni ishod. Obično te zahvate radimo na dva načina, a to je hirurškim putem ili endovaskularnim putem koji je hit u svijetu jer pacijent nakon operacije se zadržava minimalan broj dana u bolnici, brzo se oporavlja i izbjegnuti su mogući rizici od infekcije i mnogih drugih komplikacija” – kaže doktor Jahić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje