Ponedjeljak, 8. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Uskoro preko pješačkog mosta iz gradskog parka do Panonskih jezera (FOTO)

Preuzmite sliku

U toku su posljednje pripreme za početak radova na izgradnji pješačkog prelaza od Centralnog gradskog parka do Panonskih jezera u Tuzli. Kako je za Tuzlanski.ba potvrđeno, radi se o realizaciji projekta čiji je cilj prvenstveno omogućiti bezbjedniji prelazak sjeverne saobraćajnice za pješake ali i spojiti centar grada sa Panonskim jezerima. 

Izvođač radova je firma Tom-Cat Tuzla, koja je na javnom pozivu odabrana kao najpovoljniji ponuđač. Iz JKP Pannonica je potvrđeno da će nakon izradnje mosta biti otvoren i treći ulaz na Panonska jezera koji će u velikoj mjeri u jeku ljetne sezone rasteretiti dva postojeća ulaza. Rok izgradnje pješačkog mosta je 60 dana.

Na osnovu procjena, oko 60 posto svih kretanja u Tuzli se odvija pješačenjem, te će ovo podrazumijevati i povećanje nivoa bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Pješački most iz Gradskog parka predviđen je prije više godina, ali se sa realizacijom moralo pričekati, do tada Tuzlaci su dobili pasarelu koja povezuje gradsko jezgro sa jezerima.

Podsjećamo da i dugoročna strategija razvoja Grada Tuzla iz 2003. godine podrazumijeva izgradnju podzemnih ili nadzemnih pješačkih prelaza na obje strane magistrale, a čini se da je njeno sprovođenje već počelo.

Na  izrazito visokim temperaturama zraka, onaj ko poželi svratiti do jezera, a nalazi se u blizini Gradskog parka, sada neće morati boraviti dugo na suncu, ali ni izbjegavati automobile. Sa obnovljenim Gradskim parkom, pasarelom i rekonstruisanom saobraćajnicom, centralni dio Tuzle dobija potpuno novo ruho. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje