Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: U punoj sali Pozorišta mladih održana premijera filma ‘Od gnijezda do zvijezda’

Preuzmite sliku

Povodom ”15.Dani Mladih Tuzla” zvanično je održana premijera filma ”od gnijezda do zvijezda” u režiji Adnana Džekića. Riječ je o filmu koji svojom nesvakidašnjom tematikom krije itekako korisnu poruku, kada je međuvršnjačko nasilje u pitanju.

”Od gnijezda do zvijezda” simbolika je stihova Maka Dizdara, čije ime nosi upravo glavni lik, Mak.

Film opisuje svakodnevni život učenika koji odlaze u školu, gdje ih dočekuju razne predrasude, ismijavanja na osnovu izgleda, te fizičko nasilje od strane njihovih vršnjaka. Na osnovu radnje filma možemo vidjeti da je međuvršnjačko nasilje nešto što se veoma često krije u društvu, ali da se o tome malo, ili nikako ne govori.

  • U razgovoru sa scenaristom Adnanom, saznali smo da se na filmu radilo gotovo četiri mjeseca, te da sama ideja nosi posebu priču.

    ”Već dvije godine sarađujemo sa Udruženjem građana Vive Žene, gdje smo dio projekta ”Djevojčice i dječaci, glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” , te smo smatrali da za te dvije godine imamo dovoljno znanja i hrabrosti da progovorimo o tome u filmu. Baš u ovoj formi na mnogo pristupačniji način možemo skrenuti pažnju koliko je važno prijaviti nasilje, i da nikako o tome ne treba ćutati”, izjavio je Adnan Džekić, režiser i scenarist filma.

  • Topla atmosfera praćena gromoglasnim aplauzom pokazatelj je jačine emocija i utisaka koje film ostavlja. Obzirom da Pozorište Mladih Tuzle nastoji da napreduje u filmskoj umjetnosti, na nama je da već uskoro očekujemo mnogo novih filmova i da im pružimo veliku podršku!

    (Nejra Borovačkić)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,