Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: U okviru Festivala sevdalinke održano takmičenje harmonikaša

Preuzmite sliku

U okviru Festivala “Sevdalinko u srcu te nosim”, čije je 13. izdanje počelo danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, održano je takmičenje harmonikaša.

Ovogodišnji pobjednici ovog takmičenja pod nazivom “Sevdalinko harmonikom opjevana” su Nikola Lukić, kao sveukupni pobjednik 3. Međunarodnog takmičenja harmonikaša, zatim Ivana Petaković i Lazar Stanojević u kategoriji dueti, Hazim Mehmedić u kategoriju juniori, Lazar Stanojević u kategoriji mlađi juniori, Bakir Kunić u kategoriji stariji pioniri te Nemanja Pavlović u kategoriji pioniri.

U okviru Festivala sevdalinke, sutra će biti održana takmičarska noć pjevača, a riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman.

Ono što je svojstveno kao ideja i produkt Festivala “Sevdalinko u srcu te nosim” jeste glavna nagrada Plaketa Safet Isović koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina.

Festival “Sevdalinko u srcu te nosim” jedini je festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjedniju muzičku baštinu naših prostora.

Festival će trajati do 4. novembra, kada će biti održana revijalna noć. (Anisa Mahmutović | Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje