Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Tradicionalnim pucnjem topa s Kicelja ozvaničen je početak ramazana

Preuzmite sliku

Tradicionalnim pucnjem iz topa s Kicelja ozvaničen je početak ramazana u Tuzli, odabranog mjeseca za muslimane.

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana koji počinje od sutra, 13. aprila.

 • Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, predstavlja ramazansku tradiciju u Tuzli, ali i još nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

  Kroz historiju prvi ramazanski top oglašavao se poslije ikindije posljednjeg dana mjeseca šabana, što je bila i najava početka ramazana. Top se u toku ramazanskih dana upotrebljavao u nekoliko navrata, najmanje dva, a u nekim mjestima i tri puta: ujutro za ustajanje na sehur, kada nastupi vrijeme početka posta (zora) i u vrijeme završetka posta (iftar). Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihnula je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare.

 • Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama, navode iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

 • U skladu sa trenutnom situacijom, pandemijom koronavirusa, vjerski život muslimana tokom mjeseca ramazana bit će u svakoj zemlji organizovan u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama zdravstvenih vlasti.

  Ovo je drugi ramazan zaredom koji muslimani dočekuju otkako je na snazi pandemija koronavirusa u svijetu.

  Prvi dan Ramazanskog bajrama ove godine nastupa u četvrtak, 13. maja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,