Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Svečanom liturgijom i paljenjem badnjaka vjernici dočekuju pravoslavni Božić (FOTO)

Paroh tuzlanski Miloš Trišić predvodio je večeras svečanu liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, nakon čega je zapaljen badnjak kojim je najavljen dolazak pravoslavnog Božića. Nakon paljenja badnjaka upriličen je i vatromet u dvorištu crkve.

– Najveća tajna vremena odgovara najvećoj tajni u vječnosti. Zadovoljimo se spoznajom da je naše spasenje poteklo, ne od čovjeka i ne od zemlje, nego od najvećih božanskih visina i božanskog nevidljivog svijeta. Tolika je milost Božja i toliko čovjekovo dostojanstvo da se sam Sin Božji spustio s neba na zemlju – podsjetio je otac Miloš Trišić. U pećini se Bog rodio kako bi svijetu pokazao da je cijeli svijet jedna tamna strana svijeta koju samo On može osvijetliti. U Betlehemu se rodio Bog, a Betlehem znači znak kruha, ističe otac Miloš u svojoj božićnoj poruci.

– Bog nam dokazuje da je on hljeb života i dostojan pravih ljudi. Praznik Božića je jedan od najvećih koji se slavi među hrišćanima i koji se radosno proslavlja u slavu rođenja Hristova. Trebamo znati da je Božić podsjećanje na jedan realan historijski događaj kada je Isus Hrist rođen od Djeve Marije. Božić je spasonosni događaj. Božić je praznik koji osmišljava naš život – stoji u poruci.

Prije večernje molitve vjernici su u dvorištu crkve upalili svijeće za duše svojih najmilijih, a zvona s crkve označila su početak bdijenja i iščekivanja dolaska Isusa Hrista. Večernjom misom vjernici su potom proslavili dan u kojem je Bog sišao na zemlju kako bi smrtne i prolazne vjernike obdario vječnim i neprolaznim životom i uzdigao ih do nebesa.

 • Tradicionalnom običaju paljenja badnjaka sa svojom porodicom već godinama unazad prisustvuje i Aleksandar Vasiljević.

  “Sa svih praznika koje obilježavamo treba da pošaljemo poruke mira, suživota, tolerancije i lijepih običaja koje trebamo zajedno jedni sa drugima da njegujemo i obilježavamo” – kazao je Vasiljević.

  Badnjak su u dvorištu crkve zapalili vjerski službenici i okupljeni vjernici, koji je simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja.

  Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista. Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja.

  Pravoslavni vjernici danas su obilježili hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvijek pada u prvu nedjelju pred Božić. Tog dana, isto kao na Materice, djeca porane i unaprijed pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Djetinjce. Djeca čestitaju praznik, a očevi im onda dijele slatkiše i poklone i na taj način se “driješe”.

  Oci, Materice i Djetinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cijela porodica. Večeras je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice upriličen i vatromet kojim je na kraju najavljen dolazak Božića.

  Sutra na dan Božića od 07:00 bit će upriličena sveta božićna liturgija dok će u 09:30 sati biti služena Sveta arhijerska liturgija koju služi Episkop zvorničko – tuzlanski Fotije nakon čega će biti održan i tradicionalni božićni prijem u Vladičanskom dvoru u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,