Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Tuzla: Svečano otvoren Konzulat Republike Mađarske za Tuzlanski i Zeničko – dobojski kanton (FOTO)

U prostoru Tržnog centra „Dramar” u Tuzli, danas je svečano otvoren Konzulat Republike Mađarske za Tuzlanski i Zeničko – dobojski kanton. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Zamjenik državnog sekretara Vlade Republike Mađarske Zsolt Csutora, istakao je da je tokom boravka u Tuzli, susreo vrijedne, nasmijanje i marljive ljude.

„Odnosi između BiH i Mađarske su odlični, što je nama jako bitno jer smatramo da stabilnost ovog regiona i Balkana počinju upravo ovdje. Imamo izvanredne odnose između vlada, imamo redovne i česte razgovore na najvišim nivoima i Mađarska je opredijeljena da podržava BiH na putu ka EU. Prisustvo Mađara u BiH je sve značajnije i kada je u pitanju EUFOR, mi smo druga država po redu, kada je u pitanju brojnost našeg kontigenta. A zapravo ono zbog čega sam danas tu, i što nam je jako značajno, da poslije Mostara i Banja Luke imamo čast imenovati još jednog počasnog konzula, koji će zastupati interese Tuzle. To je jedan izvanredan poduzetnik i izuzetno dobar čovjek. Ja sam sada prvi puta u Tuzli, ali se nadam i mislim da to nije zadnji puta.“, izjavio je zamjenik državnog sekretara Vlade Republike Mađarske Zsolt Csutora.

„I narod i Vlada prijateljske Republike Mađarske, učinili su danas, građanima Tuzle i meni posebnu, čast posjetom veoma visoke delegacije, koju predvodi zamjenik državnog sekretara Zsolt Csutora, ambasador Republike Mađarske u BiH Jozsef Negyesi i saradnici. Povod našeg današnjeg susreta je otvaranje konzulata prijateljske Republike Mađarske u Tuzli i imenovanje našeg sugrađanina Alena Durića za počasnog konzula. Razgovarali smo o vezama iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i o prijateljstvu i saradnji. Vi znate da nam je Pečuh dugogodišnji prijateljski grad i da su nam sva dosadašnja iskustva sa Pečuhom i sa Mađarskom pozitivna i da nema negativnih. Mi želimo unaprijediti tu saradnju u što više oblasti života i rada“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nakon susreta sa delegacijom Vlade Republike Mađarske u zgradi gradske uprave.

„Univerzitetska i privredna saradnja, trgovina, kulturna razmjena, sve su to segmenti života na čemu temeljimo i ovaj današnji događaj. Činjenica da je Mađarska država donijela odluku da otvori Konzulat u Tuzli, potvrđuje namjeru da jačamo naše partnerstvo i da ga dovedemo na jedan viši nivo u svim oblastima saradnje. Očekujem da jedna od prioritetnih misija Konzulata bude unapređenje ekonomskih interesa, sa ciljem da se učvrste bilateralni ekonomski odnosi između naše dvije zemlje i naših preduzeća. Uz unapređenje spoljnotrgovinskih odnosa očekujem da Konzulat bude i partner u realizaciji zajedničkih projekata međuregionalne saradnje”, istakao je premijer Gutić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,