Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Sutra ulična akcija podrške donošenju zakona o obrazovanju odraslih

Preuzmite sliku

Centri civilnih inicijativa (CCI) sutra u pješačkoj gradskoj zoni Korzo u Tuzli organiziraju uličnu akciju u okviru koje će biti postavljen štand na kojem će građanima biti dijeljeni leci i promotivni materijal kako bi se informirati o oblasti obrazovanja odraslih.

CCI poziva poslanike Skupštine Tuzlanskog kantona da bezuslovno podrže donošenje zakona o obrazovanju odraslih TK na sjednici Kantonalne skupštine koja je zakazana za srijedu, 29. jula i na taj način prepoznaju značaj obrazovanja odraslih od kojeg veliku korist mogu imati građani i privreda TK.

Kako je saopćeno iz CCI-a, uličnim štandom žele skrenuti pažnja građana Tuzle na posebnu važnost učenja tokom cijelog života.

Zakoni već postoje u Republici Srpskoj, u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Bosanskopodrinjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu, a u Kantonu Sarajevo proces donošenja je u toku.

CCI smatra da će zakon o obrazovanju odraslih unaprijediti sistem obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, te omogućiti mobilizaciju raspoloživih resursa u borbi protiv nezaposlenosti i siromaštva kroz uređenje oblasti obrazovanja odraslih i obezbijediti mogućnosti povećanja znanja, vještina i kompetencija svim građanima, a posebno nezaposlenima.

Donošenjem zakona o obrazovanju odraslih poslodavcima će biti omogućeno da na jednostavniji i brži način dođu do potrebne kvalifikovane i stručne radne snage, a nezaposlenima će biti osiguran povoljan ambijent za formalno i neformalno obrazovanje, obuku i prekvalifikaciju – poručuju iz CCI-a.

Također, donošenjem navedenog zakona promoviše se cjeloživotno učenje, a stvora se i okvir za masovno elementarno i funkcionalno opismenjavanje nepismenih građana, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje