Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Studenti koji se nalaze u karantinu, izazvali incident i prekršili mjeru izolacije

Preuzmite sliku

Grupa studenata koji se u hotelu “Tuzla” nalaze u karantinu oglušili su se o naredbu federalnog i kantonalnog kriznog štaba napustivši tu vrstu izolacije, potvrdila je danas portparolka MUP-a TK Amra Kapidžić.

Ona je na konferenciji za novinare kazala kako su studenti razvalili vrata više soba na tri sprata tog hotela, prekršivši odluku o izolaciji.

 • ‘Službenici MUP-a TK, koji 24 sata rade na obezbjeđenju objekta u sklopu kojeg se nalazi karantin, sinoć oko 22 sata čuli su buku u dijelu hotela gdje borave studenti iz Njemačke i Francuske. Obavijestili su PS Istok čiji su policajci ustanovili da je određeni broj osoba prekršio naložene mjere izolacije. Nekolicinu studenata pronašli su u holu hotela, nakon što su prethodno sklonili postavljene barijere koje su im onemogućavale kretanje. Policija je o svemu obavijestila nadležne organe i svako će iz svoje nadležnosti poduzeti odgovarajuće mjere’ – kazala je Kapidžić.

  Na 7., 8. i 9. spratu hotela “Tuzla” smještena su 63 studenta koji su se vratili s ferijalnog rada u Njemačkoj i devet koji su se vratili iz Francuske. Oni su od početka negodovali zbog uslova boravka, s obzirom na to da je svaki od njih bio zaključan u jednoj sobi. Iako su im osigurani osnovni uslovi za život, uz ishranu koju im tri puta dnevno donose djelatnici organizacije “Emaus”, stalno su se žalili tražeći da ih testiraju i puste na kućnu izolaciju, što nije dopušteno.

  Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović kazao je da su studenti tim činom počinili teško krivično djelo.

 • ‘Prekršili su naredbu o socijalnoj i fizičkoj distanci, iako smo im od dolaska na razne načine pomagali da im se poboljšaju uslovi boravka u karantinu. Razvalili su nekoliko vrata i napustili sobe. Također, otključali su više soba u karantinu’ – kazao je Jovanović.

  Apelovao je na studente da se nastave pridržavati pravila karantina u kojem se nalaze sedam dana, a trebali bi ostati četiri sedmice.

  ‘U ovoj situaciji moraju imati strpljenja, jer na taj način najbolje pomažu sebi, porodici, prijateljima i cijeloj BiH’ – poručio je Jovanović.

  Glavni menadžer hotela “Tuzla” Predrag Blažanović objasnio je da policija stalno dežura u hotelu i iz karantina niko ne može izaći vani.

  ‘Policija je sinoć čula kretanje lifta i vidjeli su da trojica studenata sjede u hodniku i piju. Uz odjeću, obuću i druge potrepštine vjerovatno su im alkohol donijeli članovi porodica. Razvaljena su vrata četiri sobe, a jedan student otključao je vrata još tri sobe. U toku dana radnici naše tehničke službe su izvršili popravku brava i vrata. Sada će policija temeljito pregledavati pakete koje rodbina donosi studentima u karantinu. Zaprijećeno im je da se ovakvi incidenti više neće tolerisati’ – zaključio je Blažanović.

  O svemu su obaviješteni predstavnici epidemiološke službe pri Kriznom štabu Ministarstva zdravlja, te svi nadležni organi TK i Federacije BiH. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,