Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Stanari Rudarske 29 realizirali projekat “Eko zelena terasa”

Preuzmite sliku

Današnji balkoni i terase su mjesta za odlaganje stvari i sušenje rublja. Služe kao magacini ili skladišta, a u većini slučajeva pristup terasi je zabranjen, uz izgovore ”prokisnuti će ako hodate po terasi” i sl.

Terase predstavljaju zajedničke dijelove zgrade i ukoliko postoje tehnički i sigurnosni uvjeti iste se mogu pretvoriti u oaze mira i rahatluka, na kojima se mogu organizovati produženi dnevni boravci u kojima volimo boraviti tijekom cijelog dana – objedovati, ispijati kafu, odmarati se. Upravo to su imali na umu u Rudarskoj 29 kada su počeli planirati projekat “Eko zelena terasa”.

Eko projekt “Eko zelena terasa” ugledao je svjetlo dana 25.06.2022. godine. Da se čuda dešavaju i da se mogu ostvariti još jednom dokazali su stanari Rudarske 29, u Tuzli. Projekat koji je godinama razrađivan završen je. Grad Tuzla je dobila prvu modernu “Eko zelenu terasu”, po uzoru na terase koje se mogu susresti u svjetskim metropolama.

Bezbroj sadržaja krase ovaj projekat. Na površini od 160 kvadrata, pod burnim okom Odbora etažnih vlasnika smjestila se mini teretena, prostor za učenje – studiranje, prostor za odmor i relaksaciju, roštilj, mini kuhinja te prostor za gledanje televizije, te igraonica za djecu, kao i tuš kako bi se rashladili u vrućim danima.

Prekrasan pogled sa “Eko zelene terase” na kompletan grad, od Termoelektrane do Sjenjaka ima samo u Rudarskoj 29.

Pomenuti projekat namijenjen je svim stanarima Rudarske 29, koji redovno izmiruju svoje obaveze prema Upravitelju.

Stalni korisnici “Eko zelene terase” su studenti, koji marljivo spremaju ispite na više fakulteta, Univerziteta u Tuzli. Najvažniji članovi naše zgrade penzioneri i djeca redovni su posjetioci.

Na terasama se danas, u proljetno-ljetnoj sezoni boravi po cijeli dan. One ne služe samo za popodnevnu kafu ili večernje opuštanje uz piće, nego i za objed. Doručak, ručak i večera odvijaju se na terasi.

Sve potrebno je stalo, kao i roštilj.

Nakon završetka ljetne sezone, odmora i sunčanja, “Eko zelena terasa” zimi, dobija potpuno drugu ulogu. O čemu je zapravo riječ mnogi stanari ne samo Rudarske 29, nego i svi građani Tuzle ostati će uskraćeni za tu informaciju, uz napomenu da će “Eko zelena terasa” zimi biti otvorena za sve građane Tuzle, ali u drugačijem ruhu.

Veselimo se Vašem dolasku i spremno Vas očekujemo!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje