Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: ”Sin mi je pretrpio šok i traumu gledajući kako uklanjaju psa sa ulice čija je sudbina neizvjesna”

Preuzmite sliku

Jutros oko 9 sati u Novom Naselju u Solini služba JKP ”Komunalac” Tuzla zadužena za hvatanje pasa lutalica u gradu, izašla je na teren po pozivu nekolicine mještana pomenutog naselja da ukloni napuštenog njemačkog ovčara te još nekoliko pasa sa ulice.

S tim u vezi javila nam se uznemirena majka jedanaestogodišnjeg dječaka koji je tom prilikom pretprio šok jer su uposlenici kumunalca pucali iz puške za omamljivanje u njemačkog ovčara dok se dječak sa svojim psom nalazio u neposrednoj blizini istog.

”Obraćam vam se ovim putem jer želim da skrenem pažnju na nemili događaj koji se jutros odvijao pred očima mog maloljetnog sina, zbog čega je moje dijete pretrpilo šok i traumu. Očigledno da je neko od komšija pozvao ”Komunalac” da ukloni vučijaka sa ulice jer je navodno opasan. Prvo da istaknem da pas nije opasan. Pas je napušten i zlostavljan od strane ljudi, a nas nekolicina ga je zbinula i pomogla mu da se oporavi. On uglavnom spava ispod borova koje vidite na slikama koje sam vam poslala. Moj sin je jutros izašao da prošeta našeg kućnog psa. Prolazio je upravo kraj tog ”opasnog” psa, za to vrijeme je ”Komunalac” po naredbi uklanjao psa sa ulice tako što su pucali iz puške za omamljivanje u njega. Moje dijete ne zna razlikovati pušku koja ubija od puške koja uspavljuje životinju. Naravno da kada je vidio šta se sprema tom vučijaku, sin se uznemirio, počeo je plače i da ih moli da to ne čine. Za to vrijeme je bila pristutna i policija, te dotična E.Č., policajka koja je mirno to sve posmatrala umjesto da je moje dijete poslala u kuću a ne da svjedoči tom groznom činu. Jer pas nakon što je pogođen, počeo je da urliče i cvili te je počeo da se oduzima, dok su ga ljudi iz ”Komunalca” hvatali i vukli po travi do njihovog kamiona. Tragovi kako su ga vukli po zemlji vide se na fotografijama, imaju otisci u travi. Nakon što mi je dijete pretrpilo traumu ja sam izašla na ulicu da vidim sa ”Komunalcem” i policijom šta se dogodilo. Za vrijeme rasprave sa njima želim da istaknem da su me pripadnici policije ismijavali što je sramota za njihovu profesiju i pitam se uopće da li imaju ljudskosti. Moje dijete je prerpilo šok svjedočeći tom groznom činu. Ja razumijem da svako treba da radi svoj posao, ali takve strvari se ne rade na očigled male djece dok sve to policija mirno posmatra a ne sklanja djecu sa ulice. Nakon što su psa odvezli, uposlenici ”Komunalca” vratitli su se ponovo oko podne, te nastavili sa hvatanjem ostalih pasa koji borave u Novom Naselju. Kada sam ih naknadno upitala šta će se desiti sa tim vučijakom i ostalim psima, rečeno mi je da ih voze u veterinarsku stanicu u Bukinju pa navodno u azil, što nije sto posto sigurno jer azil neko vrijeme ne prima ulične pse. Želim da uputim apel, kao majka i građanka ovog grada da nadležne službe vode računa u kakvim uslovima obavljaju svoj posao, te kako se ponašaju dok obavljaju svoj posao prema običnim građanima jer ipak treba da postoji neka etika i ljudskost da se vodi računa ko te nemile scene gleda. Moje dijete današnji dan nikad neće zaboravit a prije nekog vremena je ostalo i bez oca a sada je dodatno istraumatizirano činom kojem je jutros svjedočilo. Ostala mu je trauma za čitav život a meni da ga ubjeđujem da će taj pas ipak ostati živ na kraju iako ga više nikad vjerovatno nećemo vidjeti” – kazala je za Tuzlanski.ba Melika Jamaković, majka jedanaestogodišnjeg dječaka.

 • novo-naselje-solina-tuzla-sin-mi-je-pretrpio-sok-i-traumu-gledajuci-kako-uklanjaju-psa-sa-ulice-cija-je-sudbina-neizvjesna
 • Nakon što nam se naša čitateljka Melika javila, odmah smo kontaktirali MUP TK te JKP ”Komunalac” da nam prokomentarišu ovaj događaj i objasne proceduru hvatanja uličnih pasa.

  ”Stanovnici MZ Novo Naselje su se žalili na ulične pse koji napadaju mještane tog naselja. Žalili su se ”Komunalcu” ali i Gradskoj Upravi. Jutros je ”Komunalac” izašao na lice mjesta a zatim je neko od građana pozvao PS ”Istok” te tražio prisustvo policije za vrijeme hvatanja psa, da ne bi određeni mještani spriječili ”Komunalac” da obavlja svoj posao jer se to već prije dešavalo. Na licu mjesta su bila dva radnika ”Komunalca” koja su puškom za omamljivanje uspavali psa, a dječak nije bio u samoj blizini psa nego udaljen nekih 15-ak metara te nije bio ugrožen samim činom uspavljivanja psa. A prema podacima PS ”Istok” taj vučijak je prema navodima građana koji su uputili poziv bio izuzetno opasan” – kazao je za Tuzlanski.ba Izdin Šarić, portparol MUP-a TK.

  Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla u razgovoru za naš portal objasnio je da se već godinama ne ubijaju psi u gradu, nego se na human način uspavljuju da bi se lakše uhvatili i odvezli u veterinarsku stanicu na dalju obradu.

  ”Na osnovu pritužbi građana Novog Naselja u prisustvu policije danas je omamljen agresivan pas. Naš uposlenik koji je taj posao obavljao je iskusan radnik i nije ispalio strelicu u pravcu tog dječaka. Sve je urađeno po propisima po kojim mi radimo. Moguće da naš radnik nije imao vremena da kaže dječaku da se skloni i ne gleda taj prizor, jer je pas krenuo da napadne i našeg radnika za vrijeme hvatanja. Taj radnik je veoma iskusan te čak pse uglavnom ručno hvata i smjesti u kavez, a ukoliko je pas agresivan mora ispaliti strelicu da ga omami. Želim da istaknem da mi ne ubijamo pse nego ih na human način samo omamimo i trasportujemo u veterinarsku stanicu. Mi sve što radimo radimo na human način, pse uklanjamo po nalogu i pozivima građana ukoliko su psi agresivni, nekoga su ujeli, napadaju ljude i slično. Naš zadatak je samo da ih uhvatimo i transportujemo do veterinara nakon čega oni sa njima dalje postupaju u skladu sa potrebama i zakonom” – ispričao je Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla.

  Iz veterinarske stanice tehničar koji nam se javio na telefon, potvrdio je da je danas nekoliko pasa ”Komunalac” dovezao u stanicu, te tu ostaju na obradi i u karantinu, nakon toga se odvlače u azil, te nam je rečeno da jedan od pasa je mješanac a ne čistokrvni vučijak.

  Međutim iz azila smo dobili informaciju da već neko vrijeme azil ne prima ulične pse.

  ”Mi već par mjeseci ne primamo pse u azil iz razloga što sa Gradom Tuzla nismo potpisali Ugovor jer smo tražili neke izmjene u skladu sa našim potrebama. Imamo problem, trenutno su nam onemogućili da udomljavamo naše pse. Broj pasa u azilu je narastao na 700 te su sad naše potrebe veće da bi mogli azilskim psima pružiti sve što im je potrebno, također treba nam odobrenje da i dalje udomljavamo pse, tako da smo u fazi pregovora sa Gradom Tuzla ali dok ne postignemo dogovor sa njima i ne potpišemo Ugovor koji nam odgovara, azil ne može primiti niti jednog psa sa ulice na žalost naših zabrinutih sugrađana koji se nadaju da će psi sa ulice završit u azilu” – kazala je za naš portal Andrijana Čajić, iz Udruženja ”Nirina” Tuzla koje brine o psima u tuzlanskom azilu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje