Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Sevdalinka zaslužuje mjesto na UNESCO-ovoj listi

Preuzmite sliku

U toku je proces upisa sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a tim povodom u Tuzli je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će narednih mjeseci raditi tim stručnjaka, koji je, nakon inicijative o nominaciji, oformila bh. komisija za saradnju sa UNESCO-om.

U nastojanju da se njeguje izvorni oblik sevdalinke i da se ona interpretira bez aranžmanskog ili interpretacijskog “skrnavljenja”, od 2008. godine Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla organizira festival sevdalinki.

  • “Sevdalinka traži svo srce i dušu da bi se donijela i valjano pjevala i snimila. Odlučili smo se da okupimo sve relevantne osobe iz državnog vrha kako bismo danas razgovarali o ovoj temi. U decembru 2016. godine, tačnije 16. decembra podnijeli smo inicijativu za nominaciju sevdalinke na UNESCO-ovu listu i ta je inicijativa je prihvaćena. Oformljena je radna grupa, koju čine ljudi iz struke i baštinici. Mislim da je naša prelijepa ´bh. dama´ trebala poodavno da zaposjedne na UNESCO-ovu listu jer sevdalinka je lična karta Bosne i Hercegovine˝, kazala je Ramiza Milkunić iz Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla.

    O značaju uvrštavanja sevdalinke na listu nematerijalne baštine čovječanstva govorila je prof. dr. Amira Redžić, šef Odsjeka za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH, član Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om BiH i član ekspertnog tima za nominaciju sevdalinke na listu nematerijalne baštine čovječanstva.

    “Kada se jedna zemlja kandidira i biva prepoznata u svijetu po svojim vrijednostima i kulturno-historijskom naslijeđu, to je dobit za tu zemlju. Bosna i Hercegovina obiluje kulturno-historijskim naslijeđem, kako materijalnim, tako i nematerijalnim. Možemo biti ponosni jer smo već ubilježili dobra poput Starog mosta u Mostaru, most u Višegradu, Zmijanjski vez i konjičko drvorezbarstvo. To je stvaranje imidža BiH i predstavljanje bh. kulture drugima˝, kazala je prof. dr. Redžić, te dodala da se nada da će se trajanje procesa uvrštavanja sevdalinke na UNESCO-ovu listu, mjeriti mjesecima, a ne godinama. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje