Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Redovi za isplatu martovskih penzija

Preuzmite sliku

Isplata martovskih penzija u Tuzli odvija se uz dosta poteškoća.

Penzionerima je naredbom Kriznog štaba Federacije BiH omogućeno da napuste svoje domove da bi u bankama i na bankomatima, u vremenu od 8.00 do 12.00 sati, mogli podići penzije. Ta naredba važit će do kraja sedmice.

Od jutra se pred pojedinim bankama mogu vidjeti dugački redovima starijih osoba koje, istina, imaju maske i rukavice, ali se malo ko pridržava uputstva o fizičkoj distanci.

Banke, nažalost, nisu pronašle dobar modus za isplatu, dok penzioneri koji novac podižu putem pošte imaju privilegiju da im poštari penzije isplaćuje na kućnom pragu.

Najveće gužve primijećene su ispred NLB banke koja je, kako se doznaje od penzionera, za te namjene odredila samo glavnu poslovnicu u centru Tuzle.

Redova ima i pred drugim bankama, pa se postavlja pitanje da li se time dovodi u pitanje sistem borbe protiv širenja koronavirusa, a najstarija populacija nesvjesno izlaže mogućnosti zaraze.

Za isplatu martovskih penzija u ovom dijelu BiH potrebno je bilo 185 miliona KM. Najniža penzija iznosi 371,77 KM, najviša 2.174,48 KM.

Penzije su isplaćene preko jedinstvenog računa trezora FBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,