Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Raskoš narodnih nošnji Bosne, Srbije, Slovenije, Mađarske… (FOTO)

Preuzmite sliku

Članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva Bosna iz Tuzle povodom obilježavanja 70. godišnjice rada Društva danas su šetnjom gradom predstavili 18 balkanskih narodnih nošnji. Šetali su u parovima, a “riječ je o unikatnim, ručno rađenim nošnjama u kojima smo nastupali svih ovih godina”, izjavio je za Anadolu Agency Enver Hukić, sekretar GKUD Bosna.

Generacija koja trenutno nosi glavne folklorne igre, mladi u dobi između 20 i 30, šetajući od Narodnog pozorišta Tuzla, Gradskog parka, do Trga slobode, privukli su pažnju brojnih prolaznika, koji su ih zaustavljali i fotografisali se s njima.

“Svaka igra zahtijeva adekvatnu nošnju, a danas su centrom Tuzle prodefilovali naši članovi odjeveni u sljedeće nošnje: bosansku, bradinsku, posavsku, glamočku, srbijansku, vranjansku, vlašku, slovenačku, gorinsku, korušku, mađarsku, makedonsku, crnogorsku, hrvatsku, dalmatinsku, ličku, slavonsku i bugarsku. U ovim se nošnjama nastupalo na pozornicama i festivalima širom svijeta, gdje smo predstavljali kulturno-umjetničko bogatstvo ovog podneblja”, rekao je Hukić.

Društvo Bosna, koje je ranije nosilo naziv Mitar Trifunović Učo, za svoje je uspjehe tokom proteklih 70 godina nagrađivano više puta.

“U aprilu planiramo organizovati svečanu akademiju i izložbu u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, gdje ćemo izložiti sva naša priznanja, odlikovanja, medalje i pohvale. Među njima su nama dva najvažnija odlikovanja, a to su ordeni za zasluge za narod. Jedan smo dobili u bivšoj Jugoslaviji, a drugi u ratu od tadašnjeg ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine”, pojasnio je Hukić i dodao da će u godini koja za njih predstavlja “mali jubilej” imati i niz drugih aktivnosti, na kojima će, između ostalog, ugostiti kulturno-umjetnička društva iz Sarajeva i Banje Luke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje