Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Profesor poništio ispit jer su skoro svi studenti imali maksimalan broj bodova

Preuzmite sliku

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas se desila nesvakidašnja situacija.

Naime, profesor je poništio ispit zbog, kako navodi, opravdane sumnje u regularnost ispita. Na adresu redakcije Avaza došla je i obavijest koju su dobili studenti 6. godine ovog fakulteta.

“Obavještavaju se studenti 6. godine Medicinskog fakulteta da se ispit iz nastavnog predmeta ‘Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje’, koji je održan 1. februara 2021. godine, zbog opravdane sumnje u regularnost ispita, poništava”, piše u obavještenju.

Kao obrazloženje navodi se da je ispitu pristupilo 157 studenata od koji je 153 odgovorilo sa maksimalnim brojem bodova, a četiri su imali samo 1 bod ispod maksimuma.

 • “Ukoliko imate nekih nejasnoća predstavnik godine može se obratiti odgovornom nastavniku”, zaključeno je u obavještenju koje potpisuje Semir Imamović.

  Nije mu jasno kako su došli do pitanja s ispita, jer sve ukazuje na to.

  “Ispit je održan u ponedjeljak, 1. februara, a ja sam u utorak počeo pregledavati. Kada sam vidio da su svi testovi potpuno isti, da svi imaju tačne odgovore, završio sam za otprilike 45 minuta. Naravno da sam odmah zvao i dekanksu da vidim šta da radim jer je to zaista, ne sumnjivo, nego nevjerovatno” – kaže Imamović.

  Nije mu jasno kako su došli do pitanja s ispita, jer sve ukazuje na to.

  “Moderne tehnologije, hakiranje kompjutera, pošto sam ispit spremao na svom računaru na poslu… Danas sam se našao sa predstavnicima studenata oko 12 i 15 sati i pričali smo skoro 2 i po sata. Pokušali smo naći rješenje, ja njih ubjeđivao da su prepisivali, oni mene da su svi fantastično naučili. Ja sam ipak predavač na Medicinskom fakultetu već 12 ili 13 godina i ne može me niko ubijediti da se na jednom ispitu može znati apsolutno sve” – ističe prof. Imamović.

  Dodaje da će Dekanesa ili Senat odlučiti šta će biti.

  Nisu imali praksu

  “Ja iz principa ne bih napisao nikada 157 desetki za koje mislim da nisu na pravedan način dobijene. Nudio sam im da ponove ispit, ako već znaju tako dobro, onda ćemo samo redoslijed pitanja izmijeniti. Rekao sam im da možemo kad hoće to uraditi do 13. februara do kad traje ovaj rok” – kazao je Imamović.

  Ističe da će uvijek reagirati na ovakve i slične stvari jer tako radi od početka svoje karijere.

  “Žao mi je zbog ove godine i korone, što studenti nisu imali praksu, zaista su uskraćeni, ali jedan tako važan predmet na ovako nepošten način ne mogu završiti. Pa oni su šesta godina, sutra će raditi sa mnom” – zaključuje prof. Imamović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje