Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Pripremite se za obilne padavine, očekuje nas od 30 do 60 litara kiše po m2

Preuzmite sliku

S obzirom da se u narednom vremenskom periodu, prema vremenskim prognozama od nekih meteoroloških stanica očekuju obilnije snježne i kišne padavine, koje će zahvatiti pojedina područja Balkanskog poluostrva, upozoravamo  sva pravna i fizička lica da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od sniježnih i kišnih padavina.

 • meteoalarm
 • To uključuje pripreme adekvatne snage i materijalno-tehničkih sredstava za brzi odgovor na najavljene snježne i kišne padavine jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na sve buduće potencijalne izazove i prijetnje, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i brojne povrede i ljudske žrtve.

 • pokit_d0cffa36e832b65fe145a6e9360bda83
 • Imajući u vidu, da se prema navedenim prognozama očekuje velika visina snježnog pokrivača, posebno u planinskim dijelovima koji može izazvati najviše problema u saobraćaju, posebno apelujemo na nadležne organe u općinama i Kantonu da provjere spremnost pravnih lica s kojima su potpisali ugovore za zimsko održavanje puteva, da li ista imaju dovoljan broj mašina i drugih sredstava da na vrijeme reaguju na potencijalno moguće obilnije sniježne padavine.

  Vremenska prognoza od 05.03. do  08.03. 2015. godine:

  U četvrtak, 5.03.2015. u Bosni i Hercegovini oblačno sa obilnim padavinama. Snijeg se očekuje iznad 400 metara nadmorske visine, a na manjoj nadmorskoj visini kiša ili susnježica, s tim da bi u noći na petak padom temperature zraka padao većinom snijeg. Glavnina snijega u planinskim područjima zemlje, jug Hercegovine i krajnji sjever Bosne sa kišom. Očekuje se većinom između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu i istoku Hercegovine od 60 do 110 litara. Visina sniježnog pokrivača se očekuje od 15 do 30 centimetara, na planinama i više. Vjetar jak sjevernog smjera. Na jugu i zapadu Hercegovine, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne vjetar i sa olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom između – 2 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 10 °C.

  U petak, 6.03.2015. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom. Očekuje se novih 10 do 30 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu Hercegovine od jutarnjih sati bez padavina. Vjetar jak sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom između – 3 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 3 do 7 °C.

  U subotu, 7.03.2015. u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu Bosne slab snijeg, u sjeveroistočnim područjima kiša. U Krajini i Hercegovini bez padavina. Vjetar jak sjevernog smjera, poslijepodne će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 5 i 0 °C, na jugu Hercegovine od 1 do 4 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između – 2 i 4 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 9 °C.

  U nedjelju, 8.03.2015. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 5 i 0 °C, na jugu Hercegovine od – 2 do 3 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 11 °C.

  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,