Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Povećan broj beba u Domu za djecu bez roditeljskog staranja

Preuzmite sliku

Sve je više djece koju su, zbog različitih razloga, ostavlili biološki roditelji. Za takvu djecu postoje ustanove koje im pružaju krov nad glavom, hranu, ali i stručno osoblje koje daje svoj maksimum kako bi im pružilo ljubav, pažnju i osjećaj pripadanja, izvještava Federalna TV.

U Tuzli je to Dom za djecu bez roditeljskog staranja, u kojem je prethodna godina završena, a ova započela povećanim brojem djece na odjelu za najmlađe, za bebe.

64 djeteta su trenutno u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Porast broja se vidi na Odjelu za djecu u dobi do šest mjeseci, kažu odgajatelji – ne mogu, a da se ne vežu za njih, s obzirom na to da svakodnevno prate njihovo odrastanje.

„Pored naše profesionalne dužnosti, nemoguće je ne uspostaviti emocionalni kontakt s djecom. Naravno, uvijek postoji taj dio koji moramo odvojiti, taj emocionalni, ali uvijek tu postoje neke stvari na koje niko ne može ostat imun“, priča odgajatelj Sanel Hasanbašić.

Posljednje dvije godine se intenzivno radi na poboljšanju uslova u kojima štićenici borave. Cilj je da osjete toplinu doma te da im prostor u kojem borave bude funkcionalan i dostojan života djeteta. Tako se radi i na otvaranju novih specijaliziranih odjela za dnevne aktivnosti.

„Jedan jeste zaživio, radi se o dnevnom centru, od prošle godine od septembra imamo i taj segment u domu. Međutim, za svaki određeni odjel koji trebamo otvoriti – postoji i potreba da se zaposle novi kadrovi“, ističe direktorica Amila Šećerbegović.

Djeca u domu mogu boraviti do svoje osamnaeste godine nakon čega se radi na tome da im se omoguće uslovi za samostalan život. A dok ne odu, osim života u domu, postoje mogućnosti da budu dio hraniteljskih porodica ili da prođu proces usvajanja.

„Uvijek postoji proces usvajanja koji ide preko centara za socijalni rad. Postoji potpuno i nepotpuno usvojenje. Potpuno usvojenje može biti do desete godine, a također može se i nepotpuno usvojiti dijete i to sve u saradnji sa našim nadležnim centrima za socijalni rad“, objašnjava Amela Tupajić, šefica Socio-pedagoške službe Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

No, i ona djeca koja ne budu usvojena, zasigurno u ovom domu imaju svu potrebnu ljubav i pažnju. Pokazatelj toga jeste njihova ljubav kojom naprosto odišu. A da bi se pokazala, ljubav se prvo mora primiti, a ona je više nego uzajamna između djece i njihovih odgajatelja u ovoj ustanovi. (Autorica: Azre Delmanović)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje