Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Postavljena izložba fotografija “Između memorije i zaborava” u Centralnom gradskom parku

Preuzmite sliku

Zbog velikog interesovanja javnosti danas je Centralnom gradskom parku u Tuzli u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke”Derviš Sušić” Tuzla po drugi put u našem gradu postavljena izložba fotografija “Između memorije i zaborava”.

Prema riječima direktorice Mirne Trifković ovom izložbom je predstavljeno 26 panoa na kojima se mogu vidjeti fotografije Grada Tuzla koje su nastale krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, a koje osvjetljavaju historiju našeg grada, kao i specifičnosti tuzlanskog kulturnog naslijeđa, te vjerujemo da će potaknuti sjećanje na Tuzlu, kakvom je pamte starije generacije naših sugrađana.

Fotografije vjerno dočaravaju naš grad iz vremena prošlog stoljeća, i to na način predstavljanja gradskih kvartova, ulica, parkova i prepoznatljivih objekata od kojih veliki broj više i ne postoji danas.

Orginalne i atraktivne fotografije, nisu samo dio lokalne memorije, one predstavljaju i univerzalnu priču o Gradu Tuzla koji je zbog nekontrolisane eksploatacije slane vode i višedecenijskog tonjenja tla godinama postepe mijenjao svoju urbani i arhitektonski izgled.Predstavljanjem ovog vrijednog fonda, oživjeti ćemo i memorisati sjećanje na prošlost Grada. Sjećanje koje je duboko integrisano u kulturu i historiju našeg grada.

Postavku izložbe svi zainteresirani mogi pogledati večeras do 19:00 sati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje