Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla postaje “grad vina”: Uskoro počinje “Vinosalis 2019”

Preuzmite sliku

Drugi Međunarodni festival vina, prateće opreme i gastronomije “Vinosalis 2019”, kojeg organizuje firma “Rare & Pure”, ove godine održat će se 19. i 20. juna u Hotelu Mellain u Tuzli, a okupiće preko 80 izlagača kao i istinskih poznavalaca i ljubitelja vina. Na jednu od najznačajnijih “vinskih” manifestacija u BiH i šire, svoj dolazak potvrdili su veliki vinski uvoznici, iz Kine, SAD-a, Njemačke, Poljske, Slovenije.

Prošle godine specijal festivala je bila dvorana “Okusi Hercegovine” gdje su se predstavili hercegovački vinari, maslinari, uljari, a ove godine organizacioni odbor odlučio je da specijal festivala bude “Okusi Slavonije i Baranje”. Slavonija i Baranja pripadaju od davnina u važne vinorodne i vinarske regije, u kojima se vino nije proizvodilo samo za lokalne potrebe, nego i za prodaju i konzumaciju u bližoj i daljoj okolini te je u nekim primjerima već u srednjem vijeku bilo vrlo cijenjeno širom Evrope, a u novije vrijeme i šire po svijetu.

Kako bi smo približili vinsku ponudu festivala, “Vinosalis 2019” je ocjenjivačkog karaktera. Predsjednica komisije za ocjenjivanje je Master of Wine (MW), Caroline Gilby, predsjedavajuća panela za Decanter Wold Wine Awards, za Mađarsku, Sloveniju, Češku Republiku, a od prošle godine i za Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju, kao i predavač na prestižnoj Londonskoj vinskoj akademiji WEST i direktor uprave za standarde za vino za Veliku Britaniju. Ocjenjivanje će se održati 2. i 3. juna.

Pored Caroline Gilby, sudije su: Siniša Lasan (Advanced Sommelier CMS, WSET 3, ASI Sommelier); Denis Jazvin, (Head Sommelier grupacija Jadranski luksuzni hoteli); Miho Vidak, (Head Sommelier restaurant 360 Dubrovnik); Marko Šram (Head Sommelier restaurant Nautika); Ivo Ivaniš (vinski novinar); Božidar Jukić (WSET 3 sommelier) i Ksenija Matić (Predavačica na RIT Croatia i WSET tečajevima).

“Vinosalis 2019” podiže standarde i tako će se ove godine održati u luksuznom hotelu Mellain koji se nalazi u centru Tuzle i sa kojeg se pruža predivan panoramski pogled na grad.

Izložbeni dio će se održati u kongresnoj dvorani koja je napravljena je da bi zadovoljila potrebe najviših standarda, opremljena je najsavremenijom tehničkom opremom i idealno je mjesto za sve one koji žele ulagati u svoje znanje i svoj posao.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,