Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Poruka majki i djece ponovo upućena vlastima “Premijeru, ministri, djeca šire mir, toplinu i ljubav” (FOTO)

Preuzmite sliku

Majke sa djecom iz TK i danas su se okupile ispred zgrade Ministarstva finansija TK, tražeći isplatu dječijeg dodatka za posljednjih 10-tak mjeseci. Kako navode, više nemaju strpljenja. Njihova djeca nemaju osnovna prava, uskraćuje im se i ona minimalna pomoć koju imaju od države, a umjesto da dan provode u igri, mališani sjede ispred zgrade Ministarstva, javlja Tuzlanski.ba.

Odgovor koji su do sada dobijali je da nema novca u budžetu TK, da je stanje izuzetno teško.

Ja znam da oni para imaju, nije samo ja, svi to znamo, ali ne može pošto gospoda sad mora plaćati glasove za izbore, tako da naša djeca ne mogu doći na red“, kaže Majda Salamović, majka blizanaca koji u septembru kreću u školu, a ne znaju hoće li imati onoosnovno što je potrebno za školovanje. U porodici Salamović,m kao i ostalim koji su se okupili, niko ne radi, živi se od onoga što uspiju zaraditi „na dnevnicu“.

Pokušaće razgovarati sa ministrom finansija Jakubom Suljkanovićem, a ako ne uspiju postići nikakav dogovor, uputiće se pred zgradu Vlade TK, na razgovor kod premijera Bege Gutića.

Kažu, ako ne postignu ništa sa premijerom, blokiraće ceste.

Dosta smo šutili i trpili ovaj bezobrazluk, što je dosta dosta je“, upozorava Salamović.

Posljednja uplaćena tranša za dječiji dodatak, koji iznosi svega 20 KM mjesečno po djetetu, isplaćena je za septembar prošle godine. Ogorčene majke kažu da nastavljaju borbu za prava svojih mališana, a neko će morati početi razmišljati o mladoj nezaštićenoj populaciji iz TK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,