Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Pogledajte proglas građanske inicijative “Naše pravo je čist zrak”

Preuzmite sliku

Građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” je u utorak 10.11.2020. godine u 13 sati na Trgu Slobode organizovala javno čitanje proglasa u kojem su pozvali pojedinačne kandidatkinje i kandidate i političke partije da pokažu da su na strani građana tako što će se pridružiti borbi protiv ekološkog nasilja kojem su građani Tuzle izloženi već dugi niz godina.

  • Proglasom se želi ponovno ukazati na konkretne zahtjeve koje je ova građanska inicijativa uputila prema donosiocima odluka u Gradu Tuzla u protekloj godini. Sada se traži od kandidata i kandidatkinja da preciziraju konkretne aktivnosti koje će poduzeti da bi smanjili zagađenje zraka u našem gradu ukoliko budu izabrani u institucije gradske vlasti.

    Inicijativa je oformljena u decembru 2019. godine, kada su održani veliki protestni skupovi, te kasnije i nekoliko sastanaka sa predstavnicima lokalnih vlasti. Inicijativu je podržalo osamnaest organizacija civilnog društva na području Grada Tuzla, prepoznavši veliki problem zagađenja s kojim se građani susreću iz godine u godinu.

    U cilju poštivanja mjera prevencije od širenja virusa, okupljanju je prisustvovalo nekoliko predstavnika organizacija koje su dio ove građanske inicijative.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje