Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Počeo 7. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

Preuzmite sliku

U Tuzli je jučer zvanično počeo 7. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop. Kao i ranijih godina ova jedinstvena manifestacija okuplja umjetnike iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i Europe.

Tim povodom u prostorijama Gradske uprave Grada Tuzla, u srijedu održana je press konferencija na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, članovi Organizacionog odbora te brojni tuzlanski umjetnici koji su dio najvećeg festivala umjetnosti mladih u Tuzli.

Gradonačelnik Imamović, tokom razgovora sa mladim tuzlanskim umjetnicima, naveo je da Kaleidoskop predstavlja međunarodni festival, koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti, gradeći generacijski most među sudionicima.

Tuzla je simbol jedinstva različitosti, a festival umjetnosti mladih Kaleidoskop je trijumf jedinstva različitosti. Mladi umjetnici Tuzle, javne ustanove, gradska administracija i ja pozivamo mlade regije, BiH i Tuzle da se pridruže ovom sedmom Kaleidoskopu. Neka se mladim ljudima nešto urbano i istinski lijepo desilo“ – izjavio je na pres konferenciji Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Najpoznatiji hip-hop muzičar balkana, Frenkie, na današnjoj press konferenciji odgovarao je na pitanja novinara.

Smatram da je festival Kaleidoskop smješten u tzv A kategoriju festivala, upravo zbog svoje raznovrsnosti i kontinuiteta, poput najvećih regionalnih festivala npr. EXIT. Mnogo znači domaćim umjetnicima jer predstavlja priliku za zajedničko druženje, nastupe a i publika je upravo ovde najbrojnija“ – rekao je Frenkie.

U ime Organizacionog odbora festivala novinarima se obratila Asja Redžić, navodeći karakteristike manifestacije koja se već sedam godina uspješno realizira u Tuzli.

U sklopu muzičkog programa, na koncertima u parku kod Muzičke škole, pored tuzlanskih bendova predstavit će se i gosti iz regiona, a nastupit će bandovi: Zoster, Urban & 4, Brkovi, Vatra, Who See, Juventud Rebelde, Frenkie, Sassja, Ničim Izazvan, Silente, Mefistofeles, Punkart, Bad Seasons, Urban Instinct, CulSu i Frustrations. Pored muzičkih aktivnosti, festivalski program je upotpunjen likovnim izložbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom“ – navela je u izjavi Asja Redžić.

Misija manifestacije je da se realizaciji ovog projekta priključi što veći broj mladih umjetnika iz svih sfera umjetnosti, te da postave čvrst temelj za daljnju saradnju i unaprijeđenje kako kvalitete tako i raznovrsnosti kulturnog-zabavnog života u Tuzli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje