Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Patrijarh srpski Porfirije prisustvovaće otkrivanju spomen-ploče muftiji Muhamedu Šefketu efendiji Kurtu

Preuzmite sliku

U okviru obilježavanja 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli je planirano otkrivanje spomen-ploče tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu efendiji Kurtu koji je zaslužan za spasavanje života više desetina Srba na tuzlanskom području u toku Drugog svjetskog rata.

Otkrivanju ove spomen-ploče prisustvovaće i patrijarh srpski Porfirije, koji će sutra i u nedjelju, 26. juna, biti u posjeti Tuzli, najavljeno je iz hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Paroh druge parohije tuzlanske Nikola Čeketić rekao je Srni da je efendija Kurt zaslužan za spasavanje života više desetina Srba na tuzlanskom području u toku Drugog svjetskog rata.

“Efendija Kurt je značajna ličnost zato što je, između ostalog, zaštitio veliki broj Srba od pogroma i progona ondašnje ustaške vlasti u Tuzli za vrijeme Drugog svjetskog rata”, rekao je Čeketić.

Čeketić je istakao da su, prema istorijskim podacima, ustaše na Badnje veče, uoči Božića 1942. godine, namjeravale da sruše Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i uporedo s tim izvrše masovna ubistva Srba.

Prema njegovim riječima, kada je efendija Kurt čuo za pripremu ustaškog plana, obratio se pisanim putem njemačkim okupacionim vlastima u Tuzli, koje su, zahvaljujući pravovremenom reagovanju efendije, spriječile masovna ubistva Srba.

Šefket efendija Kurt odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva u bivšoj Jugoslaviji, dok jedna od ulica u Tuzli nosi njegovo ime.

Vjersku službu obavljao je u Travniku, Banjaluci i Tuzli. Rođen je u Travniku 1879. , a umro u Tuzli 1963. godine.

Ove godine na najsvečaniji način biće obilježeno 140 godina od osveštanja Sabornog hrama liturgijom sutra i u nedjelju koju će služiti patrijarh srpski Porfirije.

  • Patrijarh Porfirije posjetiće ovog vikenda Tuzlu, gdje će ga sutra u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u 17.00 časova dočekati Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, a potom će biti služen svečani čin doksologije.

    Patrijarh Porfirije će u nedjelju služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sa početkom u 9.00 časova, saopšteno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje