Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Ove godine zapošljavanje više desetina osoba i stipendiranje učenika dva smjera

Preuzmite sliku

Na Kolegiju gradonačelnika Tuzle predstavljeni su programi zapošljavanja, koji će se realizovati u narednom periodu, a koji podrazumijevaju obezbjeđenje radnih mjesta za više osoba iz Tuzle, te stimulisanje učenika za upisivanje deficitarnih zanimanja, piše Tuzlanski.ba.

Radi se o četiri javna poziva zapošljavanja iz oblasti poduzetništva. „Prvo idemo u aktivnu politiku zapošljavanja u iznosu od 100.000 KM poticaja za 50 preduzeća, koji traže nova radna mjesta. Prošle godine smo stvorili uslove za 40 takvih radnih mjesta“, istakao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Zapravo, za svakog zaposlenog će biti izdvojeno po 2.000 KM, kada je riječ o oblasti proizvodnje i proizvodnih usluga. Ukupno 50 osoba će imati priliku da dobije radno mjesto.

Obaveza poslodavca koji se prijavi na ovaj Javni poziv je da je osobu zaposlio sa Biroa,ili je planira zaposliti sa Biroa, čime direktno utičemo na smanjeni broj evidentiranih nezaposlenih naših sugrađana“, kazao je Vedran Lakić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

 • kolegij-gradonacelnik-tuzla (4)
 • Tri javna poziva su već objavljena na službenoj stranici Grada Tuzla, a jedan će već danas biti pripremljen. Ono što je novina u odnosu na ranije godine je da je objavljen i Poziv za zapošljavanje 10 osoba sa invaliditetom.

  Teško se firme na to odlučju, a to je zakonska obaveza i jedna humana obaveza ovog društva. Zato mi tu po radniku ne izdvajamo 2.000 nego 2.500 KM, malo više“, napominje gradonačelnik Imamović.

  Takođe, novina je i finansiranje učenika koji upišu ona zanimanja koja su deficitarna na području Tuzle.

  Stipendiraćemo dva razreda, jedna je smjer „Obućar“, a drugi metalski sektor u Mašinskoj školi, 50 učenika po 50 KM mjesečno, što je ukupno 25.000 KM.“, napominje Lakić.

  Znači radi se o sljedeća četiri Javna poziva: učešće u Programu aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom iz oblasti poduzetništva na području Grada Tuzla za 2016. godinu, učešće u Programu aktivne politike zapošljavanja iz oblasti poduzetništva na području Grada Tuzla za 2016. godinu, Poziv za sufinansiranje nevladinog sektora za projekte iz oblasti poduzetništva, te finansiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja. Za sve projekte ukupno je izsvojeno 200.000 KM, što je znatno veći iznos nego prošle godine.

  Podsjećamo, putem Programa za zapošljavanje prošle godine, od 40 uposlenih, 39 je ostalo na radnim mjestima, što pokazuje izuzetno pozitivne rezultate. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje