Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Otvorena izložba povodom 30. godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

Preuzmite sliku

U Muzeju Istočne Bosne danas je otvorena izložba dokumentarnih fotografija povodom 30. godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Autor izložbe, kustos i historičar u muzeju Nermin Ibrić, ističe da je izloženo oko 300 fotografija iz perioda od 1991. do 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prilikom izrade izložbe trudio sam se da mlađim generacijama približim događaje prije i u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Uvodni dio izložbe posvećen je pripremi agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, početak agresije, organizovanje odbrane i formiranje jedinica Drugog korpusa Armije RBiH. Izložba je dokumentarnog karaktera. Prikazano je formiranje jedinica, značajna pobjeda u Gradačcu, bitka za ‘Oklopni voz’, a svi značajniji događaji su poredani hronološki“, kaže Ibrić.

U agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine kroz jedinice Drugog korpusa Armije RBiH prošlo je više od 160.000 boraca svih vjera i nacionalnosti. Njih oko 11.000 nije dočekalo sunce slobode, ugradivši svoje živote u temelje države BiH.

Drugi korpus je dao 425 zlatnih ljiljana, ali i tri narodna heroja: Senada Hodžića – Crni labud, Hajrudina Mešića – kapetan Hajro i Nesiba Malkića.

“Kada se rat završio imao sam 26 godina i krenuo sam da se bavim svojim životom. Htio sam raditi i doprinositi. Od tog momenta pokušavao sam izbjegavati situacije gdje se obilježavaju godišnjice. Za mene je to bilo preemotivno jer sam izgubio mnogo svojih prijatelja. U trenutnim okolnostima moramo pričati što glasnije o onom što se desilo od 1992. do 1995. godine. Prošlo je 30 godina od formiranja Drugog korpusa i na ovoj izložbi se može vidjeti da smo u odbranu Bosne i Hercegovine krenuli u farmerkama. Važno je da o borbi za Bosnu i Hercegovinu zna što više mladih“, kaže Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

  • Za prvog komandantna Drugog korpusa 1992. godine je imenovan Željko Knez, a za načelnika Hazim Šadić. U februaru 1993. godine na čelo korpusa dolazi general Hazim Šadić, a od 19. novembra 1994. pa do kraja rata u BiH na čelu komande bio je general Sead Delić.

    Borci Drugog korpusa ratovali su u Brčkom (granica na Savi) te u zonama odgovornosti Zvornik, Teočak i Čelić (granica na Drini) kao i u Srebrenici. U okviru Drugog korpusa djelovala je i prva brigada Armije RBiH – Prva tuzlanska brigada. Nekoliko brigada Drugog korpusa proglašeno je viteškim i slavnim.

    Izložba o slavnom putu Drugog korpusa Armije RBiH bit će otvorena i narednih dana.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje