Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Otvaranje izložbe “U susret Bajramu” levhi autorice Nermine Baraković-Ipša (FOTO)

Preuzmite sliku

Prodajna izložba levhi autorice Nermine Baraković-Ipša pod nazivom ” U susret Bajramu”, uljepšat će mnogim građanima preostale dane mjeseca Ramazana.

Profesorica Baraković-Ipša članica je Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, a njena izložba ispred Čaršijske džamije bit će postavljena danas. Građani će biti u prilici izložbu pogledati svakog dana u periodu od 18 do 22 sata,  sve do bajramskih praznika.

Pošto islamski propisi zabranjuju slikanje i vajanje likova, islamska umjetnost se bazirala na lijepo ispisivanje teksta – kaligrafiju, i sebi svojstvenu ornamentiku tzv. arabesku. Tako se razvila najbogatija i najraznovrsnija poznata kaligrafija sa mnogo različitih vrsta pisama (nesh, sulus, ta’lik, divani…) i načina pisanja (u obliku kruga, u ogledalu, u obliku slike predmeta, ptice i sl.).

Tekstovi kaligrafskih ispisa su skoro uvijek kur’anski ajeti, nešto rjeđe hadisi i jako rijetko neke druge izreke, pjesme ili tekstovi. Kaligrafske radove nalazimo u džamijama i drugim sakralnim građevinama, u obliku levhi (uokvirenih slika), ručno pisani na, papiru, platnu, drvetu, bakru, kamenu.

Za razliku od drugih umjetničkih formi koje su u islamskom svijetu imale svoje uspone i padove, kaligrafija stoljećima traje kao „zajednički umjetnički jezik“ svih muslimana.

Pored svoje vizuelno-estetske vrijednosti, kaligrafija je i svojevrsno otjelovljenje Riječi Objave, a inspiraciju za ovakav pristup kur’anskome tekstu muslimanski su umjetnici, moguće je, nalazili u samome Kur’anu: Nun.

I zaista, ima nešto posebno u savijenim harfovima, koji nanizani jedan do drugog poput bisera u đerdanu, daju osjećaj da nikada ne završavaju. Bilo da je objekat posmatranja samo jedan harf ili cijeli tomovi knjiga ispisani upravo kaligrafijom, kompozicija se čini gotovo čarobnom. Možda se ljepota krije u samom imenu kaligrafije koje nagovještava ljepotu. Putovanje krajolikom apstraktne umjetnosti je upravo počelo.

“Našim dragim sugrađanima pružit ću priliku da uživaju u ljepoti ove izložbe koja će biti od večeras do posljednjeg dana mjeseca Ramazana postavljena ispred ispred Čaršijske džamije. Bit će izloženo ukupno 55 djela rađenih u pet različitih tehnika. Ovo je odlična prilika za idealan bajramski poklon” – kaže za Tuzlanski.ba autorica ove unikatne izložbe Nermina Baraković-Ipša(Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje