Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Održana tradicionalna Večer Kur'ana u džamiji “Kralj Abdullah” (FOTO)

Preuzmite sliku

Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizovao sinoć Večer Kur'ana u džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli.

Kur'an su učili kurra hafiz Mustafa Yașar, hafiz Davud Doan i hafiz Mikail Tekde iz Turske, učač Kur'ana iz Irana Mehdi Adeli iz Irana i Nihad-ef. Ibrišević, imam u tuzlanskom džematu Šići.

Večeri Kur'ana u Tuzli prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail-ef. Smajlović, hafizi, imami, muderrisi i brojne džematlije iz Tuzle i drugih gradova.

Prisutnima se obratili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, a predavanje je održao prof. Mustafa-ef.Spahić.

Odbor za dodjelu Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka, u sastavu Muftija tuzlanski mr. sci. Vahid-ef. Fazlović (predsjednik), glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović (član), rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. sci. Sead-ef. Seljubac (član) i imam Džamije ’’Kralj Abdullah’’ dr. sci. hfz. Edin-ef. Peštalić (član) odlučioje da se ovogodišnje priznanje dodjeli prof. Mustafa-ef. Spahiću.

Priznanje je prof. Spahiću uručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a novčanu nagradu uručio je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Tuzla Hasan-ef. Spahić.

Muftija Fazlović je uručio i zahvalnicu Hajrulahu Bilginu, koji je dao veliki doprinos u mnogobrojnim projektima i aktivnostima Islamske zajednice na području Muftijstva tuzlanskog, a već nekoliko godina pomaže da učači Kur'ana iz Turske budu gosti ovog programa.

Muftija je kazao da su trenuci u kojima smo vezani za Kur'an uvijek vezani i za naš iman, to nas jača i to je naša vodilja. Istakao je važnost priznanja koje je ove godine dodijeljeno našem uvaženom alimu prof. Mustafi Spahiću.

Mustafa ef. Spahić rođen je 2. novembra 1950. godine u Puhovcu kod Zenice. U rodnom kraju, Arnautima i Babinu, završava osnovnu školu, u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu 1973. godine a Fakultet političkih nauka 1978. godine.

U martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. i nastavlja misliju imama, hatiba, i muallima.

Od 1993. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi predaje Sociologiju, Povijest islama i Ahlak. Uz profesorsku svakog petka obavlja i hatibsku dužnost u džamiji Hasan Čoban zade u Sarajevu (Čobanija džamija).

Objavio je veliki broj djela iz oblasti islama, sociologije, te mnoge osvrte na aktuelna dešavanja i probleme u Islamskoj zajednici i bosanskohercegovačkom društvu.

Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka dodjeljuje se već deset godina, dok je prva Večer Kur'ana u najvećoj tuzlanskoj džamiji održana 31. decembra 2006. godine. Do danas manifestacije je postala reprezentativna i prepoznatljiva širom naše domovine, ali i šire. (medzlistuzla.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,