Petak, 26. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Održana panel diskusija povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

Preuzmite sliku

Lokalni tim Tuzla Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovao je panel diskusiju na temu „Uključivanje i kroz obrazovanje: I jezik je bitan“. 

Panel diskusija se održala na Dan maternjeg jezika, 21.02.2015.g. , u Teatru Kabare Tuzla.
U diskusiji je učestvovalo šest profesora i četiri učenika. Panel diskusiju pratili su srednjoškolci iz nekoliko škola na području grada Tuzle. Profesori koji su učestvovali u ovom događaju su: prof. Marica Petrović, prof. Vlado Kerošević, prof. Minela Spahić, prof. Jasminka Hadžić, prof. Lejla Idrizović i prof. Arif Švraka.

Pored profesora, učesnice panel diskusije bile su i učenice Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla i Srednje medicinske škole Tuzla.

Maternji jezik je važan zbog očuvanja identiteta pojedinca, ali i društva. Obilježavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika, željeli smo skrenuti pažnju javnosti na probleme koji nastaju zbog nepoznavanja maternjeg jezika, ali i ukazati da se o jeziku ne govori dovoljno ni u medijima, ali ni u obrazovanju. Ova aktivnost je naš početak rada na problemima u sistemu obrazovanja, a niz problema uzrokuje prvenstveno nepoznavanje maternjeg jezika.“ – izjavila je organizatorica aktivnosti Maida Brkić.

Učesnici su došli do zaključka da je važno da se o maternjem jeziku govori konstantno. Potrebno je edukovati mlade o vrijednosti jezika, ali je važno da stručnjaci i zajednice koje se bave izučavanjem jezika aktivno učestvuju na informisanju i edukovanju mladih, ali i šire javnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje