Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Obilježeno 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice

Preuzmite sliku

 U Tuzli se danas obilježava 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli građena je osam godina, u periodu od 1874. do 1882. godine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2007. godine proglasila je crkvu nacionalnim spomenikom BiH. Predstavlja jednu od najljepših i najbolje očuvanih pravoslavnih crkava, ne samo u Tuzli nego i na širim prostorima sjeveroistočne BiH. Već 170 godina sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine tuzlanske poručili su kako obilježavanje ovog jubileja doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti srpskog življa u Tuzli i očuvanja srpske kulturne baštine.

Obilježavanju je prisustvovao i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke koji je istakao da je Grad Banjaluka podržao obnovu ovog Hrama, a da je podrška upućena i za obnovu Crkve u Mostaru. Prema njegovim riječima, Banjaluka je i prvi grad koji će obezbijediti sredstva za legalizaciju svih vjerskih objekata.

Obilježavanju je prisustvovao i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje