Srijeda, 7. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Nena ušteđevinu od 1.000 KM donirala za žrtve zemljotresa u Turske i Siriji

Preuzmite sliku

Brojni gradovi pridružili su se akciji prikupljanja pomoći za žrtve razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore jučer je nakon džume klanjana i dženaza-namaz u odsustvu žrtve razornog zemljotresa u Turske i Sirije. Ujedno je u svim džematima organizirana i sergija za pomoć preživjelima u razornom zemljotresu koji je poharao jug Turske i sjeverne dijelove Sirije.

Sergija se nakon Džuma namaza prikupljala i u Behram begovoj medresi u Tuzli, a zanimljivo i emotivno iskustvo podijelio je sugrađanin Adnan Čirić:

“U obraćanju vjernicima između ostalog najavljena je i sergija za pomoć našoj braći i sestrama u Turskoj i Siriji. Po završetku Džuma namaza stojao sam za sergijom i prikupljao novac koji su džematlije ostavljale kao prilog pomoći. Kada se džamija ispraznila i svi vjernici razišli prikupljam sedžade na kojima je bio novac da sve sastavim i predam. Prilazi mi jedna stara nena u dimijama i šamiji onako sporim hodom krečući se prema meni kaže: “Sinko sačekaj da i ja dam svoj prilog.”

Dođe ona tako do mene vadi svoj stari novčanik, vadi iz njega salvetu i kaže mi stavi ovo sebi u džep pa stavi poslije na sergiju. Rekoh majko slobodno stavite misleći stavit ce skromnih 5-10 maraka znajući da naši stariji teško preživljavaju. Nena razmota salveticu i kaže meni: “Ovdje je sinko 1000 KM to je moj crni fond, to sam štedjela za crne dane ali sam odlučila ovo dati našoj braći i sestrama koji su u potrebi i da ih pomognem.” Jedva sam suzdržao suze na te nenine riječi. To vam govori koliko je srce nas Bošnjaka kako mi volimo pomagati i koliko smo osjetljiv i brižan narod. ovo je dokaz kakvi smo.” navodi Adnan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje