Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Masovna okupljanja boračke populacije zbog imenovanja Spasojevića na mjesto zamjenika glavnog tužioca?

Preuzmite sliku

Jezdimir Spasojević kojeg je 1992. godine za vojnog sudiju u Bijeljini imenovao Radovan Karadžić nedavno je postao zamjenik glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli.

Na tu poziciju ga je imenovao VSTV iako nije bio prvorangirani na konkursu i bez obzira što je imao najmanje iskustva od ostalih protivkandidata.

Protiv imenovanja Spasojevića pobunile su se njegove kolege, jer je kako kažu, umjesto stručnosti presudan je bio izborni inžinjering u VSTV-u BiH. Tvrde da su za izbor Spasojevića najodgovorniji Milan Telgetija i Ružica Jukić, izvjestila je FTV.

‘Nakon saznanja da je u Kantonalnom tužilastvu TK u toku imenovanje Jezdimira Spasojevića za zamjenika glavnog tužioca koji je u izjavi medijima u vezi sa tim naveo da je u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu vršio dužnost Vojnog sudije u Bjeljini, i da ga je na tu poziciju lično imenovao ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je pred Međunarodnim sudom presuđen za najteže ratne zločine uključujući i genocid, Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzla smatra da se ovakvim postupkom VSTV-a na najgrublji i najuvredljiviji način izruguje svim žrtvama zločina, pravdi, pravosuđu u BiH i javnosti u cjelini.

Ono što daje dodatnu težinu cijelom slučaju je i činjenica da bi se Spasojević trebao baviti i predmetima ratnih zločina što po nama predstavlja krajnje opasnu namjeru. Umjesto da se podrobnije preispita njegova uloga u nesankcionisanju najvećih ratnih zločina poput ubistava,premlaćivanja,silovanja,zastrašivanja i etničkog čišćenja Bošnjačkog naroda u Bijeljini, Spasojević se nagrađuje pozicijom zamjenika Kantonalnog tužioca. Boračka populacija koju zastupamo, kao i sve žrtve zločina, uključujući i preživjele žrtve logora i torture zahtjevamo da se u najkraćem roku imenuje osoba na pomenutu poziciju koja ne nosi ovakvu i sličnu krvavu hipoteku poput Jezdimira Spasojevića. U protivnom ćemo biti primorani da preduzmemo sve legalne i legitimne mjere, uključujući i masovna okupljanja boračke populacije’, saopćeno je iz Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje