Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Mali pacijenti oboljeli od raka pričali s astronauticom: Poruke koje šalju u svemir (FOTO)

Preuzmite sliku

U Tuzli je održana radionica sa djecom sa Odjela onkologije i hematologije, u  dječijoj bolnici UKC-a Tuzla, radionica koja je mališanima oboljelim od karcinoma donijela osmijeh na lice, javlja Tuzlanski.ba.

Mali pacijenti jučer su, putem Skype-a, razgovarali sa astronauticom Nicole Stott dok su slikali radove koji će biti korišteni  za pričvršćivanje na repliku od strane izvođača NASA svemirskog odijela.

Mališani odjela hematologije i onkologije na UKC-u Tuzla, naslikali su svoje radove uz pomoć umjetnice Edine Selesković, koji će potom biti prikazani na replici svemirskog odjela zajedno sa radovima djece oboljele od raka širom svijeta. ILC Dover koji izrađuje NASA odijela, pričvrstiti će dječije radove na predivnu repliku nazvanu EXPLORATION (Istraživanje).

Ovo će biti četvrta serija umjetničkih svemirskih odijela uključujući  serije NADA, HRABROST I UJEDINJENOST. Mališani će također bojiti umjetničke razglednice  i poruke  a koje će biti poslane astronautima Internacionalne  Svemirske Stanice (International Space Station/ ISS) kao dio međunarodne kompilacije elektronskih umjetničkih radova.

Projekat umjetničkog svemirskog odijela ima za cilj podizanje globalne svijesti o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću. Također, projekat pruža priliku mladim pacijentima oboljelim od raka da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko Zemlje te, bivaju prikazani u Svemirskom Centru Huston koji je ujedno i centar za posjetitelje te globalne forume a sve sa misijom širenja inspirativnih poruka nade, hrabrosti i ujedinjenja djece i porodica širom svijeta.

Ovim radovima povezana su tri velika inspirativna projekta- Art Space Suit pod podrškom NASA , Projekt Postcard umjetnice Marie Lanas te projekat Think Freedom BH umjetnice Edine Selesković. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje