Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Jerko Ivanković Lijanović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina (FOTO)

Preuzmite sliku

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla dan je izreklo prvostepenu presudu za Jerka Ivankovića Lijanovića i Stipu Šakića.

Kako javlja naš reporter, Jerko Ivanović osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina, dok je Stipo Šakić dok je Sakić osuđen na godinu dana zatvora i 18.000 KM.

Jerku Ivanković Lijanoviću i Stipi Šakiću bit će oduzet imovina koju su stekli činjenjem  krivičnog djela.

Presuda koja je napisana na više listova čitana je oko 45 minuta. Stipo Šakić nije prisustvovao izricanju presude.

Nakon presude Mirna Delalić advokat Jerka Ivankovića Lijanovića najavila je žalbu Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Nismo i ne možemo biti zadovoljni izrečenom presudom, svakako ulažemo žalbu. Čuli ste da je odbrana izvela veći broj dokaza u odnosu na tužilaštvo što uključuje i materijalne dokaze koji su pobijali iskaze svjedoka koji su priznali krivnju. Smatramo da nema ni jedan materijalni dokaz koji vodi novac do gospodina Lijanovića i u tom pravcu će da ide naša žalba” kazala je branilac Mirna Delalić.

  • Podsjetimo, optužnicom Tužilaštva se Lijanović tereti da je organizirao udruženje u kojem je bilo još nekoliko članova, uključujući i Stipu Šakića, te da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK-a i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

    U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora. Na godinu dana zatvora je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi tuzlanskog Kantona. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje