Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla je grad humanih ljudi: Građani u velikom broju darovali krv na Trgu slobode

Preuzmite sliku

Na Trgu Slobode u Tuzli, Crveni križ/krst Tuzlanskog kantona organizirao je danas akciju dobrovoljnog
darivanja krvi, a odaziv građana bio je više nego dobar.

Akcija je organizovana u saradnji sa Crvenim križom Grada Tuzla i poliklinikom za transfuziologiju. Pokrovitelj akcije je Služba civilne zaštite Grada Tuzla.

Sekretar Crvenog križa TK Merima Sarajlić je kazala kako su veoma zadovoljni odzivom građana obzirom da je ovo bio prvi put da se akcija ovog tipa organizuje na Trgu Slobode.

“Među prvima, krv su darovali uposlenici i volonteri Crvenog križa grada Tuzla i Crvenog križa TK. Akciji se odazvala Organizacija Crvenog križa iz Kladnja. Takođe, mnogi naši sugrađani su imali priliku da daruju krv. Danas je Tuzla, po ko zna koji puta, pokazala da je grad humanih ljudi. Zahvaljujemo se svima koji su darujući krv pomogli ozdravljenje bolesnih ili su nekome spasili život” – navode iz Crvenog križa/krsta grada Tuzla.

 • Krv je lijek koji nema alternativu i Crveni križ kontinuirano brine o akcijama prikupljanja i jer su dio zakonskog sistema koji brine da uvijek postoje dovoljne količine zaliha krvi.

  Naime, zadnji podaci Poliklinike za transfuziologiju govore da je broj osoba koje daruju krv daleko ispod planiranog broja za područje našeg grada, dovodi se u pitanje proces redovnog liječenja bolesnika i povrijeđenih osoba u UKC Tuzla.

 • Prvi Svjetski dan darivalaca krvi obilježen je 14. juna 2004. godine, a u junu 2005, na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi.

  Donijeli su rezoluciju kojom su 14. juni proglasili Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

  Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

  Podsjetimo, davalaštvo krvi dobrovoljno, anonimno i besplatno, a dobrovoljni davaoci krvi su najhumaniji ljudi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,