Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Izložba dokumenata i fotografija “Odkud Italijani u Bosni i Hercegovini” (FOTO)

U organizaciji Udruženja građana italijanskog porijekla Rino Zandonai Tuzla, uz pomoć Italijana iz Banja Luke i Sarajeva u velikom galerijskom prostoru galerije “GM” otvorena  je izložba dokumenata i fotografija pod nazivom “Odkud Italijani u Bosni i Hercegovini”.

Na izložbi je predstavljeno oko stotinu fotografija i dokumenata iz obiteljskih arhiva, koje svjedoče dolazak Italijana u Bosnu i Hercegovinu, a izložbi je prisustvovalo pored građana italijanskog porijekla i Udruženja Italijana iz Banja Luke i Sarajeva, koji su sa sjetom gledali njihove predke na fotografijama, koje su postavljene na poseban način na panoima što je odavalo poseban događaj među mnogim okupljenim na ovom značajnom događaju.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruženja Rino Zandonai Tuzla Željko Knežiček, koji je istakao da u Tuzli postoji 300 pripadnika italijanske manjine, a pretpostvlja se, da u cijeloj BiH ima između 2.000 do 3.000 Italijana.

– Još ne znamo koliko se osoba na zadnjem popisu izjasnilo kao Italijani. Osim fotografija iz obiteljskih arhiva, na izložbi su prikazani brojni dokumenti, krsni i rodni listovi, radne i vojne knjižice, certifikati, diplome i drugo. Italijani su ostavili duboki trag na ovim prostorima u kulturi, nauci, sportu, muzičkom životu, zanatima i drugim oblastima,još iz 1880. godine, što se na izložbi može pogledati. Mi želimo sačuvati tradiciju, običaj, način života na ovim prostorima Italijana koji su došli u vrijeme Austrougarske u Bosnu i Hercegovinu. Naš projekat je podržalo Ministarstvo za raseljene izbjeglice BiH, planiramo održati još jednu izložbu 23. marta u Banja Luci i okrugli sto o porijeklu Italjana u BiH, te okupljanje obitelji koji po majčinoj ili očevoj liniji vuku porijeklo iz Italije, kazao je Knežiček.

Prisutne je pozdravila i predsjednica Udruženja Italijana iz Banja Luke Mirjana Di Giusto, koja je istakla da postoje dokumenti iz posljednje decenije 19. vijeka, koji pokazuju, da su posljednje decenije 19. vijeka, tragične poplave i teške društveno ekonomske i političke prilike pogodile sjever Italije, pa su za sobom ostavile pustoš bijedu i glad. Tadašnje austrougarske vlasti donose odluku da nekoliko stotina najugroženijih porodica iz planinaskih područja Trentina, Veneta i Furlanije, presele u pitome, ali gotovo nenaseljene krajeve Bosne, širu okolinu Banjaluke i Prnjavora.

– Štivor i Mahovljani postaće zbog velike koncentracije italijanskog življa, prava mala Italija. Od tadašnjih vlasti dobijaju nešto zemlje i stoke sjeme, sadnice voća i vinove loze, očekujući da vlastitim radom i naporima stvorimo bolju budućnost. Našli smo svoje mjesto pod suncem, izgradili kuće i imanja, sačuvali sjećanje na svoju domovinu i mi potomci svojih predaka nosimo u srcu ljubav prema našoj pradomovini, njenim ljudima vjeri i tradiciji, kazala je Mirjana Di Giusto. Među prisutnima je i Vera Dodig Steniko iz Udruženja Italijana iz Sarajeva, koja ističe, da se Italijani svaki mjesec druže u Sarajevu i sastaju u Franjevačkom samostanu.

Pored članova udruženja Italijana u druženju su učestvovali i druge nacionalne manjine i prijatelji Italijana, među kojima je i Mile Petrušić iz Banja Luke, koji se druži najviše sa Italijanima jer su dobri ljudi i želio je da uveliča svojim dolaskom ovaj događaj. Predsjednica Udruženja Trentino iz Sarajeva, Katarina Zamboni sa svojim ocem pod rukom razgleda pano sa izloženim fotografijama njenih potomaka, koji su najviše živjeli u Tuzli, među ostalim tuzlanskim Italijanima, među kojima su najbrojnija obitelja Mott, a poznate su i obitelji Segat, Zamboni, Gojo, Daldon, Picolotti, ali i Kordignani i Candotti, koji su ostavili veliki trag u oblasti arhitekturi u Tuzli.

– Imamo dobru saradnju sa tuzlanskim udruženjem Italijana sa kojima smo stalno u kontaktu, a mi u našem udruženju u Banja Luci organizujemo izložbe i u drugim gradovima gdje djeluju naša udruženja, istakao je Vladimir Orlando.

U ime Gradske uprave Tuzla prisutne je pozdravila savjetnica gradonačelnika Tuzle, Svjetlana Kakeš, koja takođe vuče Italijanske korjene, a ovaj događaj je uveličala i Italijanska kancona u izvedbi Mirjane Čaušević Beba, sa kojom su pozdravljeni svi prisutni,koja je odjekivala u prostoru galerije “GM” u Tuzli, što je predstavljalo poseban događaj. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,