Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Ispraćaj 345. generacije maturanata Behram-begove medrese

Preuzmite sliku

Svečanom šetnjom gradom učenika završnih razreda, ispraćena je 345. generacija maturanata Behram-begove medrese iz Tuzle.

Svečanom šetnjom gradom učenika završnih razreda ispraćena je 345. generacija maturanata Behram-begove medresa iz Tuzle. Njih 136 na Kapiji, mjestu ubistva tuzlanske mladosti, položili su po jedan cvijet i proučili Fatihu i odali počast stradaloj mladosti, a zatim su posjetili harem Džindić džamije gdje su ukopani bivši profesori ove školske ustanove: Abdulah Budimlija, Besim Čanić i Kemal Bajramović.

 

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona, Behram-begovu medresu posljednjih godina ocijenjuje najvisočijim ocjenama i ovo je prema broju bodova godinama unazad najbolja srednja škola na području Tuzlanskog kantona. Ujedno, ovo je i najstarija obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

“Behram-begovu medresu je završilo 136 polaznika, odnosno 69 učenika i 67 učenica. Ova generacija je po mnogo čemu briljantna. Imamo sedam hafiza i nadamo se, očekujemo da će ih u budućnosti biti više. Po prvi put medresa je imala državnog viceprvaka u fizici i odlične rezultate u matematici, engleskom, fizičkom i sportskim aktivnostima”, kaže Bekir ef. Šabić, odgajatelj u Behram-begovoj medresi.

Pored briljantnih rezultata, učenici Behram-begove medrese su se odlično prilagodili i na izvođenje nastave u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Oni koji hoće da rade i daju svoj maksimum čine to bez obzira na uslove. Medresa se kao ustanova odlično snašla u vrijeme pandemije koronavirusa, a to u konačnici potvrđuju i naši rezultati”, kaže Šabić.

U Tuzlanskom kantonu se vrednuju rezultati osnovnih i srednjih škola, a Behram-begova medresa je godinama prva na toj tablici.

“Uspjeh dolazi ako svako radi svoj posao. Biću slobodan i reći da svi možemo dati još više truda i napora. Kod nekih učenika je dovoljno da se probudi motivacija, kod nekih se treba više raditi. Ja sam odgajatelj ove generacije i bit ću najsretniji ako oni, kada budu roditelji, sve što su naučili u medresi u smislu odgajanja djece primijene do maksimuma”, kaže Šabić.

U ovoj generaciji četiri učenika su postali hafizi a tri učenice hafize. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje