Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Infekcija uzrok smrti 20-godišnje majke tek rođene bebe

Preuzmite sliku

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nakon poroda preminula je 20-godišnja majka tek rođene bebe inicijala B.I. Ovu informaciju je putem društvene mreže objavio suprug preminule porodilje, E.I. iz Srebrenika koji je slučaj prijavio Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Gotov je i obdukcioni nalaz, a Admir Arnautović iz Tužilaštva TK kaže:

‘U nalazu i mišljenju vještaka obducenta, a vezano za uzroke smrti dvadesetogodišnje porodilje koja je preminula 9. marta 2020. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u UKC-u Tuzli, navedeno je da je smrt nastupila uslijed septičnog šoka a koji je, najvjerovatnije, posljedica infekcije piogenim streptokokom grupe A.
Tužilaštvo je odmah na osnovu izjave muža preminule formiralo predmet, te je u saradnji sa MUP-om TK izuzeta sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na dvadesetogodišnju djevojku. Poduzimaju se sve potrebne istražne radnje, te će biti izdate naredbe za sva potrebna medicinska vještačenja u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se vezuju za smrt porodilje. Također će se saslušati sve osobe koje imaju neposredna ili posredna saznanja o ovom događaju’, kaže Arnautović.

Vezano: | Problemi koji traju decenijama: Nakon smrti porodlje direktor UKC-u Tuzla najavio velike promjene

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje