Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Građanski aktivista Nihad Suljić umjesto ‘Majki Srebrenice’ podsjetio na genocid u Srebrenici

Preuzmite sliku

Žene Srebrenice se svakog 11. okupljaju u centru Tuzle kako bi pozvale da se efikasnije i brže radi na pronalasku nestalih osoba uz podsjećanje da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici.

Međutim, zbog širenja pandemije izazvane korona virusom i svih izdatih naredbi od strane Kriznih štabova koje između ostaloga podrazumijevaju i mjeru zabrane javnog okupljanja to nisu bile u mogućnosti uraditi i danas 11. aprila. 2020 godine.

Međutim, građanski aktivista i volonter iz Tuzle Nihad Suljić došao je na ideju da se ipak na neki način obilježi dan kada članice Udruženja ‘Žene Srebrenice’ podsjećaju na genocid u Srebrenici i zahtijevaju od nadležnih da se efikasnije i brže radi na pronalasku nestalih osoba.

‘Neko ko ima saradnju sa Udruženjem ‘Žene Srebrenice’ već dugo vremena došao sam na dvije ideje. Jedna je da organizujem jednu vrstu digitalnih protesta, a to podrazumijeva da se ljudi slikaju sa imenom i prezimenom nekoga od ubijenih u genocidu i da to objave na profilima društvenih mreža. Druga ideja je ova danas koju sam realizovao sa jastučnicama na kojima su izvezena imena ubijenih i sam to raširim ovdje na ‘Trg žrtava genocida u Srebrenici‘ u Tuzli’ – kazao je Nihad Suljić.

Naime, ovo je prvi puta nakon 24 godine da su članice Udruženja ‘Žene Srebrenice’ bile spriječene da se okupe na ovom mjestu.

‘Danas sam ja ovdje u njihove ime i ime svih onih koji su na strani istine i pravde. Poručujem i ovog 11-tog da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti da se svi nestali moraju pronaći, identificirati i dostojanstveno sahraniti’ kazao je Nihad Suljić i dodao:

‘Svako negiranje genocida ili bilo kog drugog zločina mora kazniti i sankcionisati’ – poručio ovaj mladi grđanski aktivista. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje