Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Građani učestvovali u nagradnim igrama, kada su shvatili da su lažne slučaj prijavili policiji

Iz Uprave policije Tuzlanskog kantona potvrđeno je kako su organizatore lažnih nagradnih igara koje su organizovane putem društvenim mreža prijavljivali građani koji su prethodno učestovali u tim nagradim igrama zbog čega može doći do zloupotrebe njihovih ličnih podataka.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nedavno je putem saopćenja za javnost obavijestilo građane kako je u avgustu mjesecu na društvenoj mreži Facebook kreirana stranica pod nazivom „NLB-Bank“ na kojoj je organizovana lažna nagradna igra.

Kao i u slučaju prethodno organizovanih nagradnih igara za učešće je neophodno u “Inbox” poslati poruku i napisati broj od 1-888. Učesnici lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku u kojoj se navodi da su sretni dobitnici i kao nagradu dobijaju ček, ali radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti ime i prezime, mjesto i adresu stanovanja,kontakt broj, fotografijulične karte (obe strane) i fotografiju Vas sa papirom na kojem će pisati vaše ime i prezime.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u svom saopćenju upozorilo je građane kako je jedini cilj korisnika takvih stranica da na prevarni način pribave i iskoriste njihove lične podatke radi zloupotrebe, zbog čega se građani upozoravaju da fotografije ličnih dokumenata i lične podatke ne dijele odnosno ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte.

Također, iz kompanije ‘Bigno’ u više navrata upozoravali su kupce da ne nasjedaju na lažne nagradne igre koje se organizuju na društvenim mrežama u ime ove kompanije i dijele na poklon vaučeri u određenom iznosu.

Za Tuzlanski.ba Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije TK potvrdila je kako su određene Policijske stanice u Tuzli zaprimile prijave građana u vezi sa lažnim nagradnim igrama koje su organizovane putem društvenih mreža.

‘U posljednje vrijeme pojavile su se prijave od strane građana u vezi sa lažnim nagradnim igrama koje su organizovane na određenim društvenim mrežama. Shodno tome ni sami građani koji su to prijavili nisu nam mogli kazati odnosno potvrditi da li im je nanesena neka šteta odnosno da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni. Mi u ovom trenutku nemamo informacije da su nečiji podaci zloupotrijebljeni što ne znači da neće biti u narednom periodu’ kazala je glasnogovornica Uprave policije TK te uputila apel građanima:

‘Pozivam sve one koji su uzeli učešće u lažnim nagradnim igrama odnosno organizatorima istih slali svoje lične podatke i fotografije dokumenata da to prijave u nadležnoj Policijskoj stanici ili putem web stranice MUP-a TK. Također, apelujemo na građane da budu veoma oprezni kada su u pitanju njihovi generalijski podaci i da prethodno izvrše provjeru sa određenim kompanijama da li je zaista u pitanju nagradna igra’ apeluje Amra Kapidžić.

Kako sazajemo osim organizovanja lažnih nagradnih igara česti su i pokušajipresretanja e-mail adresa, a sve s ciljem da se određene osobe domognu vaših ličnih podataka poput broja kreditne kartice, fotografije ličnog dokumenta i sl. kako bi izvršili određenu zloupotrebu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje