Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Građani obilježili Dan bijelih traka i odali počast ubijenim civilima i djeci

Preuzmite sliku

Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor.

Naime, na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Koliko je ta vjerska i nacionalna netrpeljivost bila pogubna najbolje ilustrira činjenica da je tokom 3 i po godine rata na području Prijedora ubijeno 3176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

U Tuzli su danas građani i pripadnici nevladinih organizacija obilježili Dan bijelih traka u 12:00 sati tako što su na ruci nosili bijelu traku te odali počast minutama šutnje za sve one koji su ubijeni.

Predstavnici lokalne vlasti u Prijedoru su prihvatili zahtjev roditelja ubijene djece i na redu je odabir lokacije i idejnog rješenja za budući spomenik. 

Vezano | Prijedor: Obilježen Dan bijelih traka 

“Bitno je da prisustvujemo obilježavanju ovog dana, prije svega kako bi iskazali jedan vid podrške stradalima i porodicama nastradalih. Trebamo odati počast svim žrtvama bez obzira na vjersku, etičnu i nacionalnu pripadnost te iskazati saosjećanje i poštovanje prema njima”, za Tuzlanski.ba kaže Azra V. jedna od okupljenih sugrađanki. (A. Žigić | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje