Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Građani ispred Pravnog fakulteta iskazali solidarnost prema profesorima koji su pod pritiskom vladajućih struktura (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Danas je oko 50-tak građana okupilo se ispred Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli kako bi pružili podršku profesoru Zlatanu Begiću.

Oni kojih se najviše tiče stanje na Univerzitetu, a to su studenti skup su posmatrali sa strane kategorično odbijajući da za medije komentarišu sva dešavanja.

Aktivista pri Sindikatu solidarnosti Elvis Kušljugić je kazao da je cilj okupljanja pružanje podrške profesorima koji su se našli pod direktnim pritiskom vladajućih struktura u Tuzlanskom kantonu i određenih političkih opcija.

Na konstataciju novinara da na protestnom okupljanju nema studenata Kušljugić je istakao kako je za njih iluzorno očekivati da organizovano pokažu neki veći stepen društvene svijesti iz razloga što je krovna studentska organizacija Unija studenata pod direktnom kontrolom Stranke demokratske akcije.

“Uticaj SDA na Uniju studenata je vidljiv i laiku ukoliko se usporede posljednja saopćenja koja je izdala Unija studenata i KO SDA. Postaje jasno da se radi o identičnim stavovima samo malo drugačije sročenim i to je osnovni razlog. Studenti se boje pritiska i oni su kada je u pitanju Univerzitet najranjivija kategorija i najpodložniji su. Studenti slabo imaju prava i to prava što imaju deklarativno se ne poštuje iz jednostavnog razloga što ne postoji stvarna Unija studenata odnosno organizacija koja će predstavljati cijelo studentsko tijelo, a čiji bi predstavnici bili birani javnim i legitimnim izborima” – kaže Elvis Kušljugić, građanski aktivista.

Prema njegovim riječima na Univerzitetu u Tuzli je jako malo i profesora koji nemaju nikakvu političku zaleđinu i većina ih je na direktan ili indirektan način pod uticajem politke.

“Svi se boje politike i načina na koji ona može da utiče na njihove živote. Ljudi su ucjenjeni svojim poslovima i svojom egzistencijom da ne učestvuju u ovakvim dešavanjima” – pojašnjava Kušljugić.

Osim Kušljugića ostali okupljeni građani nisu baš previše bili raspoloženi da stanu pred kameru i kažu zbog čega su danas došli ispred Pravnog fakulteta i prokomentarišu posljednja zbivanja na Univerzitetu.

Od jednog studenta druge godine Pravnog fakulteta koji nam nije želio otkriti svoje ime i prezime saznajemo kako studentima prve godine ništa nije jasno šta se dešava dok su studenti druge godine skrozu zbunjeni i u konfuziji su.

“Znam da su studenti treće godine rame uz rame sa profesorom Zlatanom Begićem i ima njigovu punu podršku što ne mogu baš kazati za studente četvrte godine koji su pod uticajem politke. Želimo samo da se situacija što prije smiri i na daše diplome svakim danom budu što više vrijednije i priznatije u Evropi i svijetu. Također želim da dodam kako je prof Begić bio jedini uz studente i mlade za vrijeme masovnih protesta dok su ostali Univerzitetski profesori sjedili u svojim kabinetima” kazao je jedan od studenata Pravnog fakulteta u svojoj izjavi za medije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje