Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Fontana “Leda” na Slanoj Banji vratila svoj stari sjaj

Preuzmite sliku

Fontana “Leda” na Slanoj Banji u Tuzli nakon dužeg niza godina zapuštenosti, te izloženosti vandalizmu, konačno je vratila svoj stari sjaj.

Naime, radovi su započeti još pred turističku sezonu 2016. godine ali je fontanta u punom vodenom kapacitetu proradila prije nekoliko dana. Uz rekonstrukciju i obnovu šetnica, te uređenju ostalih dijelova tuzlanskog šetališta fontana “Leda” čini dodatni ukras baš kao što je to bila i nekada.

Zaljubljeni umjetnik Franjo Leder je svoju obnaženu Ledu isturenih grudi modelirao (prema čaršijskim pričama), po svojoj neuzvraćenoj ljubavi Vesi Popadić, a sebe je vidio, vjerovatno u figuri labuda. Njegova jednosmjerna ljubav prema Vesi traje još od studentskih dana kada je dolazio na ferije i šetao stazama Slane banje. Ovaj dvojac je realizovao na šetalištu Slana banja u obliku krasne fontane.

Projekat je završen 1939. i Tuzlaci su imali šta vidjeti. Vjerovatno naj- djelo velikog kipara. Četvorostrana fontana sa zaobljenim i izbačenim uglovima u kojima je smješten po jedan amor sa ribom u ruci iz čijih usta se diže mlaz vode prema centralnoj figuri Lede sa labudom koji stoje na kamenoj hridi koja se diže iz vode.

Amori su mali bucmasti dječaci bez krila (putto). Prema grčkoj mitologiji Leda je bila lijepa spartanska kraljica u koju se zaljubio bog Zeus i obljubio je na prevaru, pretvorivši se u bijelog labuda.

Nažalost, sudbina 3 amora još uvijek nije poznata, nestali su još 2006 godine, dok se četvrti amor nalazi na ulazu u Međunarodnu galeriju portreta u Tuzli.

Fontana “Leda” je i pored nedostatka čuvenih amora ponovo ukras Slane banje, nadamo se da će tako biti i u vremenu ispred nas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje